- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsCondor H2: in 2030 vijftig schepen op waterstof

Condor H2: in 2030 vijftig schepen op waterstof

- Advertentie -

Delen

Havenbedrijf Rotterdam en Provincie Zuid-Holland starten met ruim veertig partners een project voor emissievrije binnenvaart en kustvaart op waterstof. Condor H2 moet ervoor zorgen dat in 2030 vijftig schepen emissievrij kunnen varen. Dat levert een CO2-besparing op  van 100.000 ton per jaar.

Het concept lijkt op dat van ZES (Zero Emission Services) dat sinds 2021 elektrisch varen mogelijk maakt met batterijcontainers – en waarbij Havenbedrijf Rotterdam ook betrokken is. Condor H2 zal waterstofopslag en brandstofcellen met een batterijpakket leveren op basis van pay-per-use, zodat schepen emissievrij gemaakt kunnen worden met beperkte investeringen voor scheepseigenaren. De waterstof wordt geleverd in ‘tanktainers’ die makkelijk geladen en snel gewisseld kunnen worden.

Modulair, schaalbaar en betaalbaar

Om dit te realiseren werken in het project zes havens en meer dan veertig partners samen: van waterstofleveranciers en distributeurs tot technologieleveranciers en scheepseigenaren. Het doel is om in 2025 de eerste schepen met het Condor H2-systeem te laten varen.

“Waterstof wordt al getest in de scheepvaart, maar de tijd is gekomen om actie te ondernemen richting grootschalige implementatie”, zegt Nico van Dooren, directeur New Business bij het Havenbedrijf Rotterdam. “Door een modulaire, schaalbare en betaalbare oplossing aan te bieden, maakt Condor H2 het technisch en economisch haalbaar om over te stappen op emissievrije scheepvaart op de belangrijkste routes in Noordwest-Europa.”

RH2INE

Het Condor H2-project maakt deel uit van het RH2INE-netwerk, een samenwerking tussen havens, regionale overheden en marktpartijen langs de Rijn, van België en Nederland tot aan Zwitserland.

“Het is veelbelovend om de voortgang te zien die RH2INE-partners nu maken binnen dit doelgerichte netwerk van gelijkgestemde partners. Condor bevindt zich in een netwerk van koplopers die willen en kunnen opschalen”, zegt Jeannette Baljeu, gedeputeerde van Zuid Holland.

Condor H2

De Stuurgroep van Condor H2 bestaat uit Provincie Zuid Holland, Havenbedrijf Rotterdam, WaterstofNet en Rabobank. Het project wordt daarnaast ondersteund door de volgende partners uit de industrie en de scheepvaart: Air Products, Ballard, Blue H Engineering, BP, Concordia Damen, De Vlaamse Waterweg, DFDS, EICB, ENGIE, Eoly Energy, FinCo Fuel, Future Proof Shipping, H2Storage, HTS, INEOS, Linde, Marin, Maritieme Academie Harlingen, Naval Inland Navigation, Nedstack, Gemeente Nijmegen, North Sea Port, NPRC, NPROXX, Port of Duisburg, Port of Amsterdam, Port of Antwerp-Brugge, Provincie Noord-Holland, Rotterdam Shortsea Terminal, Samskip, Schenk Tanktransport, Shell, STC, Theo Pouw, UMOE, VT Group, VITRITE Middelburg en Zepp Solutions.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -