CBS: minder per binnenvaart vervoerd in 2018

0

In 2018 werd 1,71 miljard ton goederen vervoerd vanuit, naar en binnen Nederland. Dat was 1,2 procent meer dan in 2017. De toename was geheel te danken aan meer goederenvervoer over de weg (1,6 procent) en over zee (1,5 procent). De binnenvaart zat 0,3 procent in de min. Het spoor zelfs 0,6 procent. Dat meldt het CBS in de nieuwste Jaarmonitor goederenvervoer.

De binnenvaart had een marktaandeel van ruim 18 procent. Van alle in 2018 getransporteerde goederen werd ruim 44 procent door vrachtauto’s vervoerd. Zeeschepen vervoerden ruim 35 procent van alle goederen. “Het spoorvervoer en de luchtvaart dragen slechts zeer beperkt bij aan het totale goederenvervoer”, aldus het CBS.

Meer binnenlands vervoerd

Het binnenlands goederenvervoer nam in 2018 toe tot 681 miljoen ton, een groei van 3,5 procent. Met binnenvaartschepen werd binnenlands 7,3 procent meer vervoerd: het ging vooral metaalertsen en containergoederen.

Verreweg het meeste gaat over de weg: 82 procent. In 2018 vervoerden vrachtauto’s 2,6 procent meer dan het jaar daarvoor; met name meer bouw- en handelsgoederen. Het binnenlands spoorvervoer groeide met 16,9 procent, maar met een aandeel van 0,5 procent in het totale binnenlandse goederentransport is dat en druppel op een gloeiende plaat.

Laagwater

Het grensoverschrijdend goederenvervoer daalde vorig jaar licht, naar bijna 1,04 miljard ton. Alleen overzee (1,5 procent) werd er meer vanuit en naar Nederland vervoerd.

In de binnenvaart daalde het over de grens vervoerde gewicht met 4,6 procent. Dat heeft alles te maken met de lage waterstanden, weet het CBS, waardoor schepen vanuit en naar Duitsland minder zwaar beladen konden varen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.