- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsBuitenkans voor leerlingen: echte lading vervoeren

Buitenkans voor leerlingen: echte lading vervoeren

- Advertentie -

Delen

De Emeli van de Maritieme Academie heeft deze week een roestvaststalen ketel van Sneek naar Lieshout getransporteerd. Bevrachter Waterland uit Franeker schakelde voor de tweede maal dit jaar het opleidingsschip in voor een echte reis. Die is voor het grootste deel met leerlingen aan boord gemaakt. 

Bavaria
De ketel is gebouwd door Holvrieka Nirota en bestemd voor de mineraalwaterafdeling van de Bavaria-brouwerij in Lieshout. In de week voorafgaand aan het laden van de constructie heeft de Emeli 175 ton zand geladen bij Hoekstra in Leeuwarden, verdeeld over twee hopen in voor en achterschip. Het zand diende als ballast om de ketel op de juiste kruiphoogte te brengen.

De Emeli onderweg met de ketel. (foto Maritieme Academie)

De ketel is op vrijdag 7 december aan de kade in de Schuttevaerhaven in Sneek geladen. Het laden viel ruim buiten schooltijd, desondanks waren diverse leerlingen en oud-leerlingen erbij aanwezig. Aansluitend is de bemanning nog naar Amsterdam gevaren om tijd te winnen voor het varen met leerlingen.

Wilhelminakanaal
Maandag 10 december is de reis hervat met elke dag een ploegje derdejaars leerlingen aan boord; beurtelings afkomstig van de vmbo Rijn-, binnen- en kustvaartscholen uit Harlingen en Velsen. “Vooral het laatste deel van de reis over het Wilhelminakanaal is nautisch-technisch gezien een buitenkansje voor leerlingen om mee te maken”, aldus directeur Arjen Mintjes van de Maritieme Academie Harlingen.
Na lang zoeken in de markt bleek de Emeli de enige Hagenaar (55 x 7.20 meter) te zijn die voldoende ruimte heeft tussen de den om deze lading te kunnen innemen. Voor de leerlingen was het een mooie gelegenheid om met eigen ogen te kunnen zien dat de afmetingen van kunstwerken bepalend zijn voor de verschillende type schepen.

Markttarief
Een grote telescoopkraan en een kleine ‘staartkraan’ hebben de ketel donderdag 13 december uit het ruim van de Emeli getild en op zijn plaats gezet op het ‘mineraalwaterhuis’. “Daar is plaats voor nog zo’n keteltje”, zegt schipper Den Haan: “Die wil ik ook wel weer komen brengen met de jongens. Het mooie van de Emeli als opleidingsschip is dat ze kunnen zien hoe het echte werk eruit ziet, als het zo uitkomt. Toch doen we dit soort reizen alleen tegen markttarief.”
Gewoonlijk wordt de Emeli ingezet in de dagvaart bij de maritieme vmbo-opleidingen van de scholen in Harlingen en Velsen. Daarnaast worden ook de examens van de nieuwe praktijkexamens schipper voor zij-instromers op dit schip afgenomen.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -