Brandweerboot Furie 4 is schaap met vijf poten

0

Dead slow sluipt de stoere boot zaterdag 18 april door de jachthaven van Dintelsas om zich tot enkele meters voor het ponton van Brasserie Overstag aan de Sasdijk te presenteren. De Brasserie ligt door de grote belangstelling aan de ijk. Tilburgs Burgemeester Peter Noordanus en regionaal commandant Diemer Kransen  van Brandweer Midden en West-Brabant nemen de brandweerboot Furie 4 van de firma BST, met ballonnen en toeters, symbolisch in gebruik. Applaus!

 

BST in Dintelsas, bestrijdt brand, bergt schepen, zet zich in voor search and rescue, pompt, sleept, breekt ijs, voert duik- en peilwerkzaamheden uit, is efficiënt in olieopruiming, lassen en snijbranden…ofwel een bedrijf met allround maritieme dienstverlening. Geert Theunisse richtte het bedrijf op, werd in zijn vak legendarisch, leverde een grote bijdrage aan de veiligheid op het water, voer zelf naar verre landen, schreef er boeken over – echter, hij leefde te kort.

 

2.400 pk Wärtsilä

Reinier van de Zee is nu de man aan het roer van BST. Hij kocht de 28 x 8.50 x 3 meter grote en dertien jaar oude boot van Verschoor Nautiek uit Hardinxveld. Liefst 2.400 pk Wärtsilä met een 2,20 diameter verstelbare schroef heeft deze ex- Amsterdamse havenboot als voortstuwing. Tweemaal 750 pk Cummins leveren over drie manifolds 46.000 liter per minuut bluscapaciteit. Ook is er een monitor voor SVM-schuim.

Voor berging worden de bluspompen in zuigkracht omgeschakeld. Van der Zee heeft de boot in eigen regie omgebouwd en tot een optimaal brandblusvaartuig voorzien van moderne equipment. Een aantal gasdetectors is ingebouwd en sprinklers in het zogeheten prewetting-systeem zorgen dat de boot het hoofd koel houdt.

De materiële uitvoering is hoogwaardig professioneel, het model is stoer en de 3,20 meter diepgang maakt het tot een zeer stabiel schip.

 

Standby-contract van 25 jaar

Burgemeester Peter Noordanus memoreerde in zijn speech: ‘Het gaat erom dat wat we doen, zinvol is. Brabant bestaat niet alleen uit klei maar ook uit een regio waar veel industrie en water is. Nautische kennis is daarbij nodig en dat heeft de brandweer tot dusver onvoldoende in huis.’

Hiertoe lag de combinatie van brandweer en publiek private samenwerking als vanzelfsprekend voor de hand. Immers is het essentie om met de Furie 4 veiligheid op water en aan industrie te bieden, waarmee gestalte wordt gegeven aan slagkracht op het water.

Na lang en stevig onderhandelen heeft Reinier van der Zee van BST met de Brandweer Midden- en West-Brabant een standby-contract getekend voor de duur van 25 jaar, die investering en samenwerking realiseerbaar maken.

Bij calamiteitmelding stuurt de Brandweer Midden- en West-Brabant zes brandweerlieden naar boord (volledige autobemanning). Het zijn brandweerlieden die eveneens maritiem getraind zijn en hun “man aan dek staan”. Bij grote calamiteit beschikt de brandweer vanzelfsprekend eveneens over de blusboot Furie 3.

 

(foto Johan de Witte)
(foto Johan de Witte)

 

Brand meester

Diemer Kransen benadrukte voor zijn toehoorders de noodzaak van een optimaal brandbestrijdingsvaartuig in de Volkerak-regio met diverse voorbeelden. De brand bij Chemie-Pack ligt nog vers in het geheugen.

Daarnaast, meldde hij, ‘passeren hier jaarlijks meer dan 150.000 beroepsschepen en 30.000 pleziervaartuigen. Ook de vierde grootste Nederlandse haven, Moerdijk, met zijn chemische industrie, vereist een direct inzetbare en functionele Furie 4.’

Dit multifunctionele schip ofwel ‘schaap met vijf poten’, eventueel geassisteerd door de Furie 3 en landmaterieel zijn voor de Brandweer Midden- en West-Brabant de inzet voor een veilige regio. Samen zijn ze de “brand meester”.

 

tekst: Johan de Witte

 

 

 

 

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.