Bossche Kraan draait, al voor officiële opening, op volle toeren

0

Eigenlijk zou het op 1 mei gebeuren, maar door corona moest het worden uitgesteld: de feestelijke opening van ‘hotel exceptionnel’ De Bossche Kraan. Op 25 september om 14.30 uur gaat dit alsnog gebeuren in het bijzijn van Mike van der Geld, wethouder van Duurzaamheid, Leefomgeving en Cultuur in Den Bosch.

Voor veel Bosschenaren is De Bossche Kraan inmiddels een bekend begrip: de luxe hotelkamer in de voormalige hijskraan van de firma Koudijs/de Heus, op de oever van de Dieze. Het ‘hotel exceptionnel’, zoals de officiële naam luidt, is eigenhandig gebouwd naar ontwerp van de Bossche architect Boyke Kooijmans, kunstenaar Jeroen Kooijmans en eigenaren Victor Kooijmans en Marjolein van Bokhoven.

Op vrijdagmiddag 25 september vindt de openingsceremonie plaats. Het zal een ludieke happening zijn waarbij alle richtlijnen van het RIVM in acht worden genomen. Journalisten en belangstellenden krijgen beurtelings de kans om de hotelkamer van binnen te bekijken.

Giek

Ook zonder openingsceremonie heeft de Bossche Kraan op volle toeren gedraaid deze zomer. ‘Gedraaid’ kan hier letterlijk worden genomen, want de Bossche Kraan is draaibaar, zoals het een echte hijskraan betaamt.

De eigenaren zijn tevreden over de eerste maanden. Victor: “Het streven was een bijzondere hotelkamer te bouwen. Comfortabel en stijlvol, maar mét behoud van het hijskraangevoel. Daarom hebben we de originele stuurcabine intact gelaten en kun je als hotelgast zelf de kraan laten draaien. Zo kun je zelf je uitzicht regelen. Bovendien hebben we een dakraam gemaakt zodat je vanuit het bed uitzicht hebt op de 20 meter lange giek.”

Icoon

De Bossche Kraan is in korte tijd uitgegroeid tot een icoon voor Den Bosch. De thuisbasis van het hotel is de Tramkade, het industrieel erfgoed van de oude mengvoederfabriek van de firma Koudijs, op loopafstand van de binnenstad. Het gebied maakt deel uit van De Bossche Stadsdelta, een stuk van Den Bosch dat de gemeente helemaal opnieuw ontwikkelt.

Dankzij een groep stadspioniers bruist de Tramkade nu al van de activiteit. Er zijn allerlei cafeetjes, terrasjes, kleine bedrijfjes en werkplaatsen gevestigd. De laatste aanwinst is een flinke aanlegsteiger, zodat de Tramkade ook vanaf het water is ontsloten.

Corona

Last van corona heeft de Bossche Kraan nauwelijks gehad. Marjolein: “Het is natuurlijk een bizarre tijd om een hotel te openen, nu de hele toeristenbranche is ingestort. Maar de Bossche Kraan bestaat maar uit één kamer die voor iedere gast nauwkeurig wordt schoongemaakt, en de toegang wordt digitaal en op afstand geregeld, dus 100 procent coronaproof. De Bossche Kraan wordt volop geboekt en de gasten zijn erg enthousiast!”

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.