Potentieel nieuw icoon voor Brabantse hoofdstad: Bossche kraankamer

0
De ‘kraankamer’ hangt op 12 meter hoogte.

Na de Bossche bol heeft Den Bosch een potentieel nieuw icoon: de Bossche kraan. De tot hotelkamer omgebouwde machinekamer van de voormalige havenkraan aan de Tramkade in de Brabantse hoofdstad is half december teruggeplaatst op zijn sokkel. Vanaf dit jaar is slapen in het monument mogelijk. In de hotelkraan passen een tweepersoonsbed, een keukentje en zelfs een douche. Het uitzicht is vanaf een hoogte van 12 meter optimaal.

Afgelopen maart begonnen de werkzaamheden aan de havenkraan. Die werden uitgevoerd door Coreworks. Speciaal vervoer bracht de machinekamer en de giek van de kraan van Koudijs-Wouda naar de werf van het bedrijf.

Elektromotor

Daar werd de machinekamer ontmanteld en ontdaan van zijn zware elektromotor. Vervolgens is een grote raampartij gemaakt en die kant van de unit is opvallend oranje beschilderd. De andere kant van de voormalige machinekamer moet weer zoveel mogelijk lijken op het origineel, ook in de oorspronkelijke kleur.

Een van de uitdagingen was het goed isoleren van de stalen ruimte, die ook nog eens vrij in de lucht komt te hangen. Heel belangrijk, omdat het kraanhotel klimaatneutraal moet worden.

Inclusief elektrische boot

Architect Maarten Kierkels vertelt: “De gemeente Den Bosch begint binnenkort met de aanleg van stroom voor de steiger bij de voormalige havenkraan. Het gemeentebestuur heeft ook een subsidie beschikbaar gesteld voor de aanschaf van een elektrische boot, waarover de hotelgasten kunnen beschikken. Een wenteltrap moer ervoor zorgen dat de kraan op een vlotte en veilige manier te bereiken is.”

De prijs van een overnachting wordt waarschijnlijk 350 euro. “Enkele aanstaande echtparen hebben de kraankamer al geboekt. Ze vragen geregeld hoe het eruit ziet”, zegt Kierkels.

tekst en foto’s: Noud van der Zee

 

 

 

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.