- Advertentie -
- Advertentie -

Boer War

- Advertentie -

Delen

2-wekelijkse column, geschreven door Michel Gonlag.

Kajsa Ollongren, onze minister van Defensie, kan maar beter niet te veel houwitsers naar Oekraïne sturen. Er dreigt hier misschien geen burgeroorlog, maar een boerenoorlog is niet uit te sluiten. Dat doet denken aan dat vreemde conflict in Zuid-Afrika bij aanvang van de vorige eeuw, in Engeland nog steeds bekend als de Second Boer War (waarbij de journalist Winston Churchill in Pretoria krijgsgevangen werd gemaakt door boerenjongens van Hollandse origine). 

Misschien dat de hedendaagse Nederlandse boeren zich niet meer zo thuis zullen voelen in het hedendaagse Zuid-Afrika, maar wie weet heeft het kabinet plannen om onge­wenste boeren op het vliegtuig naar Rwanda te zetten. 

Even zonder dollen, onze boeren maken het echt een beetje te gortig. Natuurlijk roept het in de binnenvaart herinneringen op aan een tijd dat schippers op de barricaden klommen en volop aandacht eisten door blokkades en soms best heftige acties. Je mag je afvragen waar het allemaal voor heeft gediend. Vooral pijnlijk waren de onderlinge ruzies tussen schippers. Er is best een vergelijking mogelijk met wat de boeren nu doen. Ging het de schippers toen niet ook om het behoud van het eigen zelfstandige bedrijf? In zekere zin wel. En daarmee houdt de vergelijking op, en niet (alleen) omdat een schip minder mobiel is dan een tractor. De dreiging voor de schippers kwam niet van links maar van rechts. Hun strijd was het heldhaftige verzet tegen de oprukkende, allesverwoestende vrije markt-ideologie, al was dat toen in wat engere vorm beperkt tot het behoud van de toerbeurt.

Het heeft uiteindelijk na een lange reeks Pyrrusoverwinningen ertoe geleid dat de markt vrij werd, vooral noodlottig voor een hele vloot kleinere schepen. Was het een mooiere wereld geweest als de protesterende schippers echt hun zin hadden gekregen? Dat zullen we nooit weten. Ik vrees dat daar de vergelijking met de boeren helemaal scheef gaat. Als die hun zin krijgen, wordt het gegarandeerd geen betere wereld.

Er moet gewoon een einde komen aan die akelige, dieronterende intensieve veeteelt, nog niet eens vanwege het stikstofprobleem. De boeren krijgen steun van de beroepscomplot­denkers in de Kamer en van de beroepsherrieschoppers. Dat soort support ontbeerden de schippers in het pre-sociale-media-tijdperk en of je dat nou als een gemis moet ervaren. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, maar als je vervolgens gekozen bestuurders gaat bedreigen als je je zin niet krijgt, heb je het niet helemaal begrepen.

Ben nu al benieuwd naar de memoi­res van onze premier over hoe hij in 2022 wist te ontsnappen aan de boeren, net als de door hem zo bewonderde Winston in 1900.

Michel Gonlag
- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -