- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsBoek eert verdwenen Barendrechtse Brug

Boek eert verdwenen Barendrechtse Brug

- Advertentie -

Delen

Een brugwachter die kibbelende vrouwen op hun nummer zet en een brug als getuige bij een huwelijk. Het zijn voorbeelden van alledaagse en bijzondere verhalen uit Baken in het landschap. Dat boek over de Barendrechtse brug verschijnt vijftig jaar na de sloop.

Freelance-journalist Arco van de Ree ontdekte dat er nog steeds veel wordt gesproken over de brug. De komst van de Heinenoordtunnel maakte de brug over de Oude Maas overbodig.

“Inwoners van Barendrecht en Hoekse Waard vertelden veel bijzondere verhalen”, zegt Van de Ree. “Het is duidelijk dat de brug een grote rol in hun leven heeft gespeeld.”

In het boek heeft hij 45 van deze verhalen gebundeld. “Het is immaterieel erfgoed van de regio dat niet verloren mag gaan.”

File voor de brug in het laatste jaar, 1969.

Herinneringen

Elk hoofdstuk in het boek vertelt een stukje geschiedenis van de in 1888 gebouwde Barendrechtse brug. Het zijn de symbolische pijlers waarop de persoonlijke verhalen rusten. Samen met de vele foto’s geven ze de rol weer die de brug in het leven van de Hoekse Waarders en Barendrechters heeft gespeeld.

“Hun romantische herinneringen overstemmen de irritatie van destijds over het fileleed”, schrijft voormalig minister Veerman in het voorwoord.

Tunnel

De Barendrechtse brug was laag en moest steeds vaker open doordat de schepen op de Oude Maas groter werden. Tegelijkertijd nam het autoverkeer explosief toe en werden de files richting Zeeland elk jaar langer. Zo groeide de brug uit tot het eerste verkeersknelpunt in Nederland.

De bouw van de Heinenoordtunnel maakte een eind aan deze onhoudbare situatie. De brug werd gesloopt en daarmee verdween een baken uit het polderlandschap. In het collectieve geheugen van de eilandbewoners lijkt hij echter het eeuwige leven te hebben.

De cover van het boek.

Boek

Een groot deel van dat geheugen is vastgelegd in Baken in het landschap (144 bladzijden). Het bevat 45 unieke verhalen en 100 foto’s. Het boek kost 19,95 euro en ligt vanaf 7 september bij de boekhandels in Barendrecht, Dordrecht en de Hoeksche Waard. Kijk voor de adressen en overige informatie op www.barendrechtsebrug.nl.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -