- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsAmsterdam Logistic Cityhub gaat ook vervoer over water benutten

Amsterdam Logistic Cityhub gaat ook vervoer over water benutten

- Advertentie -

Delen

In 2021 opent in Amsterdam een nieuw circulair logistiek centrum. Amsterdam Logistic Cityhub moet de hoofdstad helpen bij de doelstelling om in 2030 de eerste stad ter wereld te zijn die volledig emissievrij is.

Benzine- en dieselauto’s zijn dan, net als schepen die op gasolie varen, niet meer welkom in de Amsterdamse binnenstad. Maar tegelijkertijd groeit de hoofdstad volgens prognoses naar ruim 1 miljoen inwoners in 2030. Deze groei zorgt in combinatie met de emissievrije ambitie voor een enorme logistieke uitdaging.

Groene stadsdistributie

De komst van een nieuw circulair logistiek centrum, Amsterdam Logistic Cityhub, moet een duurzame oplossing bieden voor de toenemende logistieke belasting van Amsterdam. Dat betekent aanvoer over water gecombineerd met groene stadsdistributie. Amsterdam Logistic Cityhub wordt een duurzaam gebouw in de haven van Amsterdam voor opslag en distributie met 125.000 m2 aan opslagruimte en ruim 10.000 m2 aan kantoorruimte.

Lading bundelen

Amsterdam Logistic Cityhub combineert logistiek en duurzaamheid. In de magazijnen kunnen de ruimten ook worden ingezet voor palletopslag en aanvulkende diensten zoals verpakken, labelen of sorteren. Daarna worden de distributiestromen van en naar het centrum van Amsterdam slim gebundeld.

ALC-directeur Wouter Moll legt uit hoe: “Door bijvoorbeeld pakketten uit de opslag van verschillende gebruikers te combineren en gebundeld te transporteren, zorgen we voor minder transportbewegingen binnen de stadsring van Amsterdam. Bovendien hoeven bedrijven op deze manier geen onnodige voorraden aan te houden en kan de binnenstedelijke opslagruimte worden gebruikt voor andere doeleinden.”

Actieplan Schone Lucht

Op korte termijn groeit Amsterdam naar 936.000 inwoners. Dit heeft merkbare gevolgen, zoals overbelaste wegen, meer files in de binnenstad, kades en bruggen die verslechteren en langere levertijden voor zowel inwoners als bedrijven.

Amsterdam willen met het Actieplan Schone Lucht een autoluw Amsterdam scheppen, om de druk op de binnenstad en de CO2-uitstoot te verminderen en de luchtkwaliteit te verbeteren. Het nieuwe logistiek centrum moet een duurzame oplossing gaan bieden voor deze uitdagingen: efficiënte last mile-logistiek, zonder enige uitstoot van fijnstof of CO2.

Emissievrij schip

Naast opslag faciliteert Amsterdam Logistic Cityhub in elektrisch, duurzaam en emissievrij vervoer van goederen en personen binnen de ring van Amsterdam. Vervoer over water speelt daarbij een belangrijke rol. ALC ontwikkelt hiervoor zelf een multi-inzetbaar, emissievrij schip voor personen en goederen. “Het varen van goederen door Amsterdam biedt een uitstekend alternatief voor het vaak drukke verkeer op de weg”, vindt het bedrijf.

Noordzeekanaal

Amsterdam Logistic Cityhub wordt ontwikkeld door Larendael Investments, ligt direct aan het Noordzeekanaal en is makkelijk bereikbaar vanaf de A10 en de S101. Het stadscentrum ligt op zeven minuten varen en de ring Amsterdam bevindt zich op 1 kilometer afstand. Amsterdam Logistic Cityhub wordt ontwikkeld in samenwerking met Port of Amsterdam, Gemeente Amsterdam, Rijkswaterstaat en Beelen Next.

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -