Binnenvaarttafel moet plannen in actie omzetten

0
portret minister Mark Harbers
Minister Mark Harbers. (foto Rijksoverheid Valerie Kuypers)

Minister Mark Harbers werkt aan de oprichting van een Binnenvaarttafel, waarin brancheorganisaties, binnenhavens, zeehavens en provincies de plannen uit zijn Binnenvaartvisie in acties omzetten en de voortgang daarvan in de gaten te houden.

Dat zei de minister van Infrastructuur en Waterstaat tijdens het jaarcongres van de Nederlandse Vereniging van Binnenhavens, op 6 oktober in Den Haag.

In de Binnenvaartvisie heeft hij aangegeven dat de komende jaren “vier grote slagen” gemaakt moeten worden: energietransitie, digitalisering, ketenoptimalisatie en toekomstbestendige vaarwegen.

“De ambities en plannen liggen er nu; het gaat natuurlijk om de praktijk. We zijn nu volop bezig om een Binnenvaarttafel op te richten. Deze Binnenvaarttafel gaat alle plannen omzetten in acties en de voortgang daarvan in de gaten houden. Ik ben blij dat verschillende partijen, zoals de NVB, maar ook de provincies, hebben toegezegd dat ze hieraan willen deelnemen.” Volgens Harbers is de startbijeenkomst van de Binnenvaarttafel nog dit jaar.

Vaarwegen

“Er liggen echt kansen om met onze unieke vaarwegen en netwerk van binnenhavens die duurzame en sterke toekomst te realiseren. In de Binnenvaartvisie staat zelfs: we hebben goud in handen! Dat getuigt van vertrouwen.” Aldus Harbers.

Hij liet blijken dat hij op de hoogte is van de kritiek uit de binnenvaart dat de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van de vaarwegen tekortschiet. Harbers zei namelijk: “Des te belangrijker dat de basis op orde is. Hier ligt nog een grote opgave waarbij we extra aandacht moeten besteden aan de instandhouding van onze unieke infrastructuur; dus beheer, onderhoud, vervanging en renovatie.”

“Bij het coalitieakkoord is hiervoor extra geld vrijgemaakt en we hebben zelf geld verschoven van aanlegprojecten naar instandhouding. Met deze middelen gaan we aan de slag met de grootste onderhoudsopgave ooit. Veiligheid voorop, en een hoger niveau van voorspelbaarheid en beschikbaarheid: daar gaat het om, bij alle netwerken.”

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.