- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsBinnenvaartbisschop Harrie Smeets: “Ik wil tussen de mensen staan”

Binnenvaartbisschop Harrie Smeets: “Ik wil tussen de mensen staan”

- Advertentie -

Delen

Niemand is verbaasd als Harrie Smeets op een bijeenkomst vertelt dat hij niet alleen bisschop van het bisdom Roermond is, maar ook van de binnenvaart, kermis en circus. ”Dat past helemaal bij jou”, zeggen ze dan. “En dat klopt. Ik wil tussen de mensen staan. Ik ben geen type om me de hele dag bezig te houden met bestuurlijke taken of in Den Haag te vergaderen. Daar ben ik niet van. Ik ben van de mensen.”

Daarom was het kiezen voor zijn nieuwe taak ook logisch. “Af en toe moeten taken van bisschoppen herschikt worden. En dit, bisschop zijn van schippers, kermis- en circusmensen, was het enige waar ik enthousiast op reageerde. Dit past bij mij.”
Hij is geboren in Born, en dan stroomt het water van de rivier al vroeg door je leven. “Zondags als we bij mijn oma op bezoek gaan, kom je langs de sluis en zie je het schutten van de schepen. Ik ben geboeid door het spektakel. Dat woelen van het water, de schepen die stijgen. Wat een spektakel. Hoe krijgen ze die auto aan dek van het schip? Dat wilde ik weten. Zo zit ik in elkaar.”

Wild

En dan de kermis. Je ziet de lichtjes in zijn ogen en hij buigt samenzweerderig iets naar voren en bekent: “Ik hield van wilde attracties. Een beetje wild kan geen kwaad. Hoe heet dat ook al weer: als je met een soort katapult naar boven wordt geschoten. Heerlijk.” Hij zegt er snel achteraan: “Nou niet meer hoor, dat was vroeger.”
Kermis en kerk horen bij elkaar. “Op de kermis werd het leven gevierd. Daar worden de huwelijken voorbereid. Wat nu online gebeurt, gebeurde vroeger op de kermis. Als pastoor en deken van Venray heeft hij veel met de kermis te maken gehad. “Kermissen van vijftig, zestig attracties. Je ziet hoe oudere en jongere exploitanten met elkaar omgaan. Daar praat je dan mee.”

Aalmoezenier Van Welzenes

Of hij een romanticus is? “Wat wil dat zeggen? Als het betekent dat je vast blijft houden aan dingen die voorbij zijn. Dat is conservatief, het conserveren van dingen: nee, maar wel de goede dingen bewaren. Ik heb wel de hang naar warmte. Ik kom uit een warm gezin, uit een fijne familie. Dat maakt me tot een gezelschapsmens. Je zult me niet gauw als kluizenaar zien.”
Monseigneur Harrie Smeets: een warm mensenmens, die graag voor zijn nieuwe parochianen wat wil betekenen. “De taak van een bisschop is om niet alles zelf te doen, maar ervoor te zorgen dat de toekomst van de parochie gegarandeerd is. Aalmoezenier Van Welzenes doet dat al een halve eeuw. Daar ben ik bijzonder blij mee. Mijn taak is dat dat in de toekomst gegarandeerd is, dat het verder kan gaan. Ik moet ervoor zorgen dat de kerk nabij kan zijn op het punt waar de mensen zich bevinden, in de zorgen die de mensen hebben.”

Hoop

De kerk van liefde en de kerk van hoop. “De afgelopen maanden hebben duidelijk gemaakt hoe de kerk is, hoe de kerken opengesteld zijn voor mensen. Wij zijn er om in de tijden van onzekerheid, zekerheid te bieden.”
Hij denkt even na: “Als de nood aan de man komt, vind je ineens de woorden om mensen te bereiken. De boodschap van de kerk heeft niets aan kracht verloren. Ik zie als taak, als opdracht om de komende maanden met Advent, Kerstmis, in die donkere tijden het licht van Christus te zijn.”
De hedendaagse roep om leiderschap. De krachtige leider. “Als bisschop wordt je geacht leider te zijn. Maar niet de leider die roept: ‘Ik weet het antwoord: loop maar achter mij aan.’ Daar ben ik niet van.  Wel van samen op pad gaan. Ik heb veel moeite met leiders die steeds maar harder roepen dat ze de leider zijn. Die wantrouw ik.”

Boodschap

Het is even stil aan de grote tafel in het Roermonds Bisschopshuis. Het is de laatste dag waarop het leven buiten onder de deken van de volgende strenge maatregelen angstig de toekomst in gaat. Nog één keer tot 22.00 uur een pilsje in de kroeg pakken en de tap gaat voor enige tijd dicht. Het wordt stil op straat.
Maar niet in het leven van de Roermondse bisschop. Zeker nu niet. “We moeten ons niet verstoppen, maar juist aanwezig zijn. Zeker met nieuwe moderne media. Op katholiek leven.nl staat een filmpje met bemoedigende woorden van alle bisschoppen. Zo wil ik de komende moeilijke tijden met videoboodschappen de mensen bereiken.
De bisschop die tussen de mensen wil staan. Midden tussen de schippers, de kermis- en circusmensen. Samen onderweg: “Ik hoop jullie daar tegen te komen en ik hoop, dat het goed gaat met jullie.”

tekst: Hans Jacobs

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -