- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsStudenten racen met innovatieve vaartuigen

Studenten racen met innovatieve vaartuigen

- Advertentie -

Delen

Negen studententeams uit België en Nederland hebben dit weekend meegedaan aan de Ecorace Challenge. Het was al de vierde editie van deze wedstrijd waarbij studenten zelf een vaartuig met alternatieve aandrijving ontwikkelen en op die manier de binnenvaart promoten als innovatieve, betrouwbare, duurzame vervoersmodus.

De Ecorace Challenge is een initiatief van de Vlaamse vaarwegbeheerder. De studententeams legden op het Kanaal Leuven-Dijle in Tildonk-Haacht verschillende proeven af waaronder sprint, slalom en uithouding.

Telkens werd de prestatie van hun vaartuig gemeten en beoordeeld door een jury. De teams lichtten het ontwerp van hun vaartuig toe en stelden zich voor als een innovatieve onderneming aan de hand van een ondernemingsplan met focus op innovatie en kansen voor verdere ontwikkeling. Innovatie die in de bedrijfswereld kan worden geïmplementeerd is een van de doelstellingen van de Ecorace Challenge.

 

Modal shift

Een tweede doel is bedrijven warm te maken voor de modal shift naar het water. “Deze wedstrijd is een stimulans voor verdere innovatie in de binnenvaart en leidt tot kennisdeling en samenwerking tussen het onderwijs, het bedrijfsleven en de instanties die dagelijks in de praktijk staan”, aldus de Vlaamse minister van Mobiliteit Ben Weyts. “We investeren gericht in innovatie om de dynamiek in de sector te ondersteunen. Dit maakt de binnenvaart nog aantrekkelijker voor ondernemers die de file op de weg beu zijn. De waterweg is een ijzersterk, duurzaam alternatief.”

De prijs voor het beste businessplan ging naar het Solar Boat-team van de Universiteit Antwerpen. De grote prijs all-round non-cargo ging naar Solar Boat van de TU Delft.  Het Team Maverick van de KU Leuven won de grote prijs all-round cargo en Solar Boat van de TU Delft kreeg de prijs voor het meest innovatieve vaartuig.

 

tekst: Sarah De Preter
foto: De Vlaamse Waterweg

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -