- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsBaggeraars scoren onvoldoende op werken met straling

Baggeraars scoren onvoldoende op werken met straling

- Advertentie -

Delen

Uit controle bij 25 baggeraars bleek dat deze bedrijven te weinig doen om hun werknemers te beschermen tegen de gevaren van straling. De Inspectie SZW constateerde 34 overtredingen. Ook problemen die uit eerdere onderzoeken aan het licht kwamen, zijn nu nog niet op orde.

Risico-inventarisaties en -evaluaties voldoen niet aan de vereisten en het op peil houden van de deskundigheid van werknemers is niet altijd in orde.

Waarschuwing

Bij het opzuigen van zand, klei, slib en grind worden metingen uitgevoerd met radioactieve bronnen en bij verkeerd gebruik zijn de stralingsrisico’s van deze sterke bronnen groot, waarschuwt de Inspectie SZW. Het is van belang dat werkgevers maatregelen nemen om de gezondheid van hun werknemers te beschermen, door er bijvoorbeeld voor te zorgen dat de deskundigheid van het personeel op peil blijft.

Volgens de vroegere Arbeidsinspectie scoren de baggeraars een onvoldoende. Negen bedrijven hebben de stralingsrisico’s niet op de juiste manier, of onvolledig, inzichtelijk gemaakt. Zes bedrijven kregen een waarschuwing omdat de kennis van specialistische medewerkers niet toereikend was. De bij- en nascholing van werknemers die toezicht houden op het gebruik van stralingsbronnen was niet op orde.

Vooruitgang

“Ondanks deze overtredingen ziet we wel positieve ontwikkelingen in vergelijking met inspectieresultaten van 6 jaar geleden. Het totaal aantal geconstateerde overtredingen is gehalveerd en vergunningen zijn nu op orde. Er zijn geen situaties aangetroffen die onmiddellijk gevaar voor werknemers opleverden”, aldus de Inspectie SZW.

De Inspectie heeft voor de geconstateerde overtredingen waarschuwingen uitgedeeld. Bedrijven moeten de komende tijd aan de slag met het oplossen van tekortkomingen.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -