Autonome veerpont uit 3D-printer

0
Volgend jaar zomer komt de 3D-geprinte, autonoom en elektrisch varende veerpont in actie op de Seine. (illustratie Holland Shipyards Group)

Atleten en bezoekers uit de hele wereld kunnen volgend jaar tijdens de Olympische Spelen van Parijs in kennismaken met de toekomst van mobiliteit én scheepsbouw. Ze kunnen dan de Seine oversteken met een 3D-geprinte, autonoom en elektrisch varende veerpont.

Die komt uit de koker van Holland Shipyards Group en zijn partners Sequana Développement en Roboat. Zij wonnen in december 2022 een door vaarwegbeheerder Voies Navigables de France uitgeschreven wedstrijd voor autonome, emissiearm personenvervoer over water tijdens de Olympische Spelen.

Printen

De door het winnende consortium voorgestelde veerpont wordt 3D-geprint. Met zijn afmetingen van 9.00 bij 3,90 meter wordt het het grootste geprinte autonome veer ooit.

Het vaartuig heeft een ultramodern ontwerp, een autonoom systeem, elektrische aandrijving en een 3D-geprinte romp van gerecycled materiaal. Het aanmeren en opladen gebeurt automatisch.

De veerboot wordt in de zomer van 2024 ingezet op een belangrijke locatie in de buurt van grote sportevenementen tijdens de Spelen. Waar precies is nog niet bekend gemaakt.

Nieuw en spannend hoofdstuk

“De 3D-print bouwmethode opent een nieuw spannend hoofdstuk in de scheepsbouw”, zegt directeur Leendert Hoogendoorn van Holland Shipyards Group. “Wij zijn ontzettend trots op deze kans waar topsport en scheepsbouw elkaar ontmoeten en matchen in kwaliteit, passie en progressieve aanpak!”

“Autonome veerboten zullen nieuwe verbindingen creëren over bestaande waterwegen in steden wereldwijd”, voorspelt CEO Ynse Deinema van Roboat.

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.