Ligplaats reserveren met app

0

Het IT-team ‘book-a-lock’ heeft de eerste haven-hackathon in Antwerpen gewonnen. Het ontwikkelde een app waarmee binnenschippers een plaats in de sluizen en een aanlegplaats in de Antwerpse haven kunnen reserveren.

Tijdens de haven-hackathon daagde de Antwerpse havengemeenschap afgelopen weekend 220 jonge internationale IT’ers uit om innovatieve oplossingen te bedenken voor problemen waar de haven mee te maken heeft. Gedurende een IT-marathon van 72 uur ‘hackten’ ze in teamverband de uitdagingen van de havenlogistiek, ondersteund door vijftig ‘veldcoaches’.

 

Prototype

Op vrijdagavond werden dertig teams gevormd die met een gekozen problematiek aan de slag gingen. De onderwerpen strekten van veiligheid en connectiviteit tot infrastructuur, cybersecurity tot en import-/export. Zondagmiddag mochten twaalf teams hun oplossing, inclusief prototype, voorstellen aan de jury. Het winnende team, book-a-lock, ging met 5.000 euro naar huis.

 

Tijdwinst

Book-a-lock bedacht een app waarmee schippers bij hun vertrek ingeven wanneer ze op welke plaats in de haven van Antwerpen verwacht worden. Vervolgens stelt de app een route voor en een reservering in de sluis. De schipper bevestigt dit voorstel en krijgt van de havenkapiteinsdienst een bevestiging.

Met de app kunnen misverstanden tussen zee- en binnenvaartschepen aan de aanlegkades worden voorkomen en hebben de havendiensten een overzicht van het scheepsverkeer in de haven. Dat betekent voor alle betrokkenen tijdswinst en meer efficiëntie.

Of de app ook echt verder ontwikkeld en in gebruik genomen wordt, is nog niet bekend.

 

foto: Kamer van Koophandel Antwerpen

 

 

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.