- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsAntwerpse waterbus breidt (elektrisch) uit

Antwerpse waterbus breidt (elektrisch) uit

- Advertentie -

Delen

Sinds 1 juli 2017 vaart DeWaterbus op de Schelde als alternatief vervoermiddel voor wie vanuit Hemiksem en Kruibeke naar Antwerpen wil. Door het succes van de zuidelijke route en de behoefte aan mobiliteitsoplossingen breidt het Havenbedrijf het traject van DeWaterbus dit najaar uit met een noordelijke route in het havengebied.

Begin volgend jaar volgt ook het Albertkanaal, mogelijk gemaakt door de inzet van zes nieuwe schepen. Voor de langere route over het Albertkanaal kiest het Havenbedrijf voor elektrische vaartuigen. Door dit uitgebreide aanbod wil het Havenbedrijf nog meer passagiers verleiden om zich duurzaam te verplaatsen.

DeWaterbus bewijst volgens Havenbedrijf Antwerpen elke dag de noodzaak van alternatieve transportvormen. Om nog meer mensen te kunnen bedienen wordt het zuidelijke traject (Hemiksem-Steenplein) vanaf komend najaar uitgebreid met drie haltes naar het noorden. Passagiers varen vanaf het Steenplein naar de bestaande steiger op linkeroever aan het Sint Annastrand. DeWaterbus vervolgt daarna zijn traject in de haven langs de Scheldedijk en de Ketenislaan.

 

“De Schelde is een onderbenutte snelweg voor woon-werkverkeer”

Marc Van Peel, schepen voor haven zegt: “Het Havenbedrijf werkt, over de grenzen van de haven heen, samen met alle partners aan oplossingen voor het mobiliteitsprobleem. Watermobiliteit was nieuw voor Antwerpen maar kende al gauw een succes. De zuidelijke route vervoerde in de drukste maanden van het jaar tot 1.000 reizigers per dag.”

“Voor het nieuwe noordelijke traject legt DeWaterbus minder lange afstanden af, maar ze zal op termijn tot vier keer de oversteek maken tussen linker- en rechteroever. Het traject moedigt mensen aan om de auto thuis te laten en gebruik te maken van een duurzaam alternatief. De Schelde is immers een onderbenutte snelweg voor woon-werkverkeer die we, gezien de prangende mobiliteitsproblematiek, optimaal zullen gebruiken. “

 

Elektrische schepen

Het Albertkanaal verbindt filegevoelige gemeenten ten oosten van Antwerpen met de havenstad. Het Havenbedrijf rolt het traject van DeWaterbus over het Albertkanaal uit in samenwerking met de stad Antwerpen en de gemeenten Schoten en Wijnegem. De route loopt van de brug van de Houtlaan in Wijnegem naar het Havenhuis in Antwerpen.

Voor deze nieuwe lijn komen er drie elektrisch aangedreven schepen. De zwakke stroming en de lagere snelheid op het Albertkanaal maken het mogelijk om over te stappen naar dit milieuvriendelijke alternatief. Voor de benodigde oplaadinfrastructuur wordt gezorgd.

foto: Op 1 juli 2017 startte de Aqua Diamond met de zuidelijke route. (foto Aqualiner/Awé Krijger)

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -