- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsFlevoland viert honderd jaar Zuiderzeewet

Flevoland viert honderd jaar Zuiderzeewet

- Advertentie -

Delen

Op 14 juni 2018 is het precies honderd jaar geleden dat de Zuiderzeewet werd vastgesteld. Deze wet legde de basis voor de ontwikkeling van Nederland als waterland. De inpoldering van de Wieringermeer, de afsluiting van de Zuiderzee met de Afsluitdijk, de aanleg van de Noordoostpolder en de Flevopolders zijn voorbeelden van de invloed van de Zuiderzeewet op de vorming van ons land. De 100e verjaardag van de Zuiderzeewet wordt van 14 tot en met 16 juni uitgebreid gevierd.

In heel het voormalige Zuiderzeegebied vinden activiteiten plaats. Het zwaartepunt van de activiteiten ligt in Flevoland. Deze provincie dankt haar ontstaan aan de Zuiderzeewet. Zo vindt in Lelystad op 14 juni een congres plaats met de titel ‘Nederland over 100 jaar’. Daarnaast wordt daar die dag met een vlootschouw het startschot gegeven voor de Zuiderzee Havendagen, die op vrijdag 15 en zaterdag 16 juni plaatsvinden.

 

Prinses Beatrix

Op de dag dat de Zuiderzeewet precies honderd jaar bestaat, zal Prinses Beatrix twee evenementen in Flevoland bezoeken die aandacht geven aan dit bijzondere jubileum. Eerst is ze in Biddinghuizen aanwezig bij de feestelijke onthulling van de ‘Flevowand’ en later op de dag zal ze in de Bataviahaven in Lelystad de vlootschouw afnemen.

Geïnspireerd op het tapijt van Bayeux in Frankrijk heeft een enthousiaste groep vrijwilligers uit Biddinghuizen het initiatief genomen om de geschiedenis van de Zuiderzee te verbeelden op doek: de ‘Flevowand’. De Flevowand is een 60-meter lang geborduurd wandkleed met de geschiedenis van het voormalige Zuiderzeegebied, verhaald van de ijstijd tot het heden. De locoburgemeester van Bayeux, de plaats waar het wereldberoemde tapijt over de slag bij Hastings zich bevindt, is hierbij aanwezig.

Werk aan de Afsluitdijk.

Het hoogtepunt van de viering van 100 jaar Zuiderzeewet vindt plaats in de Bataviahaven in Lelystad. Terwijl er een congres plaatsvindt met als titel “Nederland over 100 jaar” verzamelt zich op 14 juni een grote vloot bijzondere en historische schepen die een relatie hebben met de geschiedenis van de Zuiderzee, de inpoldering en het huidige IJsselmeer, het Markermeer en de randmeren. Prinses Beatrix zal hierbij aanwezig zijn en met de Groene Draeck een vlootschouw afnemen.

 

Zuiderzee Havendagen

Op 15 en 16 juni vinden in Lelystad de Zuiderzee Havendagen plaats. Diverse bijzondere oude en nieuwe werkschepen, waaronder de motorzeilklipper RWS1, de stoombaggermolen Friesland en de snijkopzuiger Edax, zijn tijdens deze dagen vrij toegankelijk voor publiek. Natuurmonumenten regelt vaarexcursies naar Marker Wadden en de KNRM verzorgt rondvaarten op de Hydrograaf.

In museum Batavialand, dat op 16 juni gratis toegankelijk is voor publiek, is de authentieke werkkamer van dr. ir. Cornelis Lely te bezoeken. Ook wordt daar op zaterdag de Flevowand feestelijk onthuld. In de haven zorgen muziekoptredens, een braderie, nautische ambachten, vele kinderactiviteiten en sfeervolle terrasjes voor gezelligheid.

 

Urk: diverse activiteiten,
zoals Zuiderzee Ansjooprace met botters, Urker Vis Food Festival en Passie voor Flevoland.

Dronten: Matrose duikt in de Zuiderzee
Theatervoorstelling. Duik 100 jaar terug in de tijd. Maak kennis met Cornelis Lely en Eibert den Herder. Matrose vertelt beide kanten van het verhaal. Over Lely die de woeste Zuiderzee wilde temmen om het land te beschermen. Over den Herder die optrad tegen de Afsluitdijk, om zijn vissers te beschermen.

Bunschoten-Spakenburg: Schaal en schelp op de werf
Culturele en culinair evenement. Deel, proef en vier het Zuiderzeeverhaal op de oudste nog werkende scheepstimmerwerf van Nederland gelegen aan de voormalige Zuiderzeehaven.

Nijkerk: expositie Nijkerk en de Zuiderzee
In museum Nijkerk en bij stoomgemaal Arkemheen staan de historische ontwikkeling van de Zuiderzee en de polder Arkemheen centraal, met aandacht voor de beurtvaart en de Zuiderzeewerken van de jaren ’60 en over het leven onder zeeniveau.

Kijk voor meer informatie op www.100jaarzuiderzeewet.com.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -