Antwerpen wint Espo Award dankzij het Eilandje

0

De haven van Antwerpen is beloond met de ESPO Award 2013. De prijs werd 6 november in Brussel overhandigd door Siim Kallas, de  Europese Transportcommissaris aan Chief Operations Officer Christiaan De Block van het Havenbedrijf. Andere genomineerden waren de havens van Cartagena, Dover, Livorno en Oslo.

Een illustratie uit de brochure, waarin het eilandje centraal staat.

Voor de vijfde editie van de Award werd als thema ‘Erfgoed’ gekozen. Aan de deelnemende havenautoriteiten werd gevraagd hun verwezenlijkingen en inspanningen op het vlak van erfgoed en meer specifiek havenerfgoed, te presenteren. Het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen diende zijn kandidatuur in als een brochure: ‘Erfgoed: het kruimelpad tussen stad en haven.’

Het Eilandje
Centraal daarbij staat het Eilandje, ooit de bakermat van de moderne haven, nu gelegen tussen stad en haven en sinds een aantal jaren aan een complete heropleving bezig. De combinatie van stadsrenovatie, nieuwe cultuurinstellingen en havenerfgoed in een hedendaagse aankleding maakt het Eilandje tot de vitale link tussen stad en haven. Het Havenbedrijf heeft dan ook in verschillende stedelijke projecten geïnvesteerd om het maatschappelijk draagvlak van de haven te versterken. De meest tot de verbeelding sprekende voorbeelden zijn het founderschap van het Museum Aan de Stroom (MAS), het MAS Havenpaviljoen dat de moderne haven in de stad brengt, de oude varende werktuigen in het museumdok, de unieke collectie havenkranen die mee het stadszicht bepalen aan de Schelde, het toekomstige Havenhuis. Hiermee ondersteunt het Havenbedrijf volop het stedelijk beleid.

Al deze projecten zijn ook voorbeelden van de doelstellingen die de European Sea Ports Organisation nastreeft. De ESPO Award werd voor het eerst uitgereikt in 2009 om innovatieve projecten van Europese havenautoriteiten te bekronen die de sociale integratie en het maatschappelijk draagvlak van havens bevorderen. Met de jaarlijkse award wil ESPO de duurzame ontwikkeling van Europese havens en steden bevorderen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.