- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsAmsterdam: cruisevaart naar Coenhaven

Amsterdam: cruisevaart naar Coenhaven

- Advertentie -

Delen

De gemeente Amsterdam wil de Passenger Terminal Amsterdam (PTA) verhuizen naar de Coenhaven in het westelijk havengebied. Hierdoor komt de weg vrij voor de Sprong over het IJ, een combinatie van veren, tunnels én bruggen.

De definitieve beslissing valt eind 2018 – na verkeersonderzoeken en overleg met belanghebbenden. De nieuwe terminal moet in 2024 gereed zijn.

Passagiers van cruiseschepen zijn van harte welkom in Amsterdam, stelt de gemeente. Ze gaan straks van boord aan de rand van de stad. De gemeente verwacht dat daardoor de drukte in het centrum afneemt en er ruimte is voor de Javabrug. Een consequentie is echter wel dat er minder huizen gebouwd kunnen worden in de Coenhaven dan gepland.

 

Waarschuwing

Tijdens het havendebat in november waarschuwde Mark Frequin, directeur-generaal Bereikbaarheid bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de gemeente Amsterdam goed na te denken over de plannen: “Jullie willen auto’s en bussen weren uit de stad. Dus vraag ik me af wat het plan is achter de verplaatsing van de cruiseterminal om vervolgens met een bus de stad in te rijden. Terwijl toeristen voor de deur laten uitstappen de meest intelligente manier is om transport te voorkomen.” De conclusie van zijn betoog was: denk goed na voor je iets in gang zet, je kunt nooit meer terug.

 

Kosten

Over de totale kosten van het verplaatsen van de PTA en de bouw van de bruggen is nog niets bekend. Insiders schatten dat het verplaatsen van de PTA de gemeente Amsterdam al snel 150 tot 200 miljoen euro zal kosten.

tekst en foto: E.J. Bruinekool Fotografie

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -