- Advertentie -
- Advertentie -
HomeRubriekCombinatie van “mooiste uitzicht” met “eerlijke gerechten”

Combinatie van “mooiste uitzicht” met “eerlijke gerechten” [Joechjachen]

- Advertentie -

Delen

Restaurant Kris Kras heeft een nieuwe eigenaar. De Rotterdamse horecazaak aan de Oosterkade (net boven de Willemsbrug) kwam vijf jaar terug al eens aan bod op deze plek. Met de 28-jarige David Karimpour aan het roer zijn er een paar veranderingen die een hernieuwd bezoek rechtvaardigen.

David Karimpour: als startende ondernemer pak ik alles aan. (foto’s MGR)

De geboren en getogen Rotterdammer (die nu met verloofde en 1-jarige dochter in Capelle aan den IJssel woont) is sinds anderhalve maand eigenaar. Kris Kras is zijn eerste eigen bedrijf – en de ambitie om er een succes van te maken straalt van hem af. Die ondernemerszin heeft David van geen vreemde: zijn uit Iran afkomstige vader had jarenlang een winkel in Perzische tapijten in het centrum van Rotterdam (op de Meent).

Grolsch Horeca Academie
David is al tien jaar werkzaam in de Rotterdamse horeca (waar hij zijn vuurdoop beleefde bij het legendarische en dit jaar gesloten Van der Valk-restaurant Plaswijck). Hij weet dus waaraan hij is begonnen. Helemaal dankzij de specifieke opleiding voor horecaondernemers die hij volgde aan de Grolsch Horeca Academie, op het hoofdkantoor van het biermerk in Enschede.
“Toevallig heb ik veel in zaken gewerkt waar Grolsch geschonken werd. Tegenover vertegenwoordigers had ik weleens laten vallen dat ik voor mezelf wilde beginnen. Zij raadden me aan die Grolsch-opleiding te doen. Daar lag de focus vooral op de ondernemerskanten en minder op het eten en drinken. “Ik heb er veel geleerd over omzet, rendement, marketing en personeelsmanagement.”
De opleiding deed David naast zijn werk. Een half jaar reed hij wekelijks één tot twee keer heen en weer naar Enschede. “Dat was best pittig, doordat we ook pas een baby’tje hadden. Gelukkig heb ik een heel lieve verloofde; zij nam in die periode 90 procent van het huishouden en de verzorging van ons kind op zich.”

Meteen verkocht
Na afronding van de opleiding ging David Karimpour op zoek naar een zaak. Ook daarbij kreeg hij adviezen van Grolsch. Hij keek in Rotterdam, Dordrecht, was bijna rond met de overname van een restaurant in Delft, maar uiteindelijk werd het toch Rotterdam. Kris Kras, dat sinds de zomer gesloten was. “Toen ik op in oktober een avond ben gaan kijken, was ik meteen verkocht. Vanwege het uitzicht. ” En uiteraard staat ook hier het Grolsch-logo op de tap.

De bouillabaisse en de pata negra van het krijtbord zijn zo populair dat ze nog een hele tijd verkrijgbaar blijven.

Na twee weken was de deal beklonken en op 1 november begon David met de herinrichting van het restaurant. Nieuwe stoelen, de tafelbladen werden opnieuw gelakt en de houten vloer liet hij schuren en oliën. “En we hebben verschrikkelijk goed schoongemaakt, want het had natuurlijk al een poos leeg gestaan.” Hij kreeg veel hulp kreeg van zijn familie. “M’n vader is heel handig; die heeft allerlei klusjes gedaan. Ze helpen me nu nog steeds. Mijn moeder wast en strijkt bijvoorbeeld de servetten. 300 stuks per week! Op mijn zus kan ik rekenen voor grafisch werk en vormgeving. Zonder zulke hulp kun je dit niet. Zeker niet als beginnende ondernemer.”
Het personeel is gebleven. Zoals chef-kok Wilmer Vreugdenhil, die de vrije hand krijgt van Karimpour, en Paul Kesting, bij wie de bediening in goede handen is. David slooft zich uit om gasten een plezierige avond te bezorgen. “Het gaat om het totaalplaatje: in een goede sfeer een lekker stukje vlees of vis eten met een goed glas wijn erbij.”

Recht voor z’n raap
Kris Kras is nu vier weken open. Die eerste weken waren boven verwachting, vertelt David. “Het is drukker dan waarop ik rekende. Ik wil dezelfde doelgroep bereiken als mijn voorganger, Chris Timmermans. Die had veel vaste klanten en gelukkig zien we er daar aardig wat van terug.”
Onder hen ook zakenmensen en ondernemers uit de haven- en transportwereld. “Wat is er nou mooier dan aan de rivier te zitten en de lading letterlijk voorbij te zien varen?”
Restaurant Kris Kras valt in het hogere segment. “We werken met goede gerechten, verse producten. Van een hoog culinair niveau, maar niet over de top. Eerlijke gerechten, recht voor z’n raap.”

Kris Kras zit direct aan de Nieuwe Maas en gasten hebben uitzicht op de passerende scheepvaart.

Chris Timmermans werkte zonder menukaart; hij had alles op de krijtborden en de gerechten waren afhankelijk van wat hij die dag vers had kunnen kopen. Ik kies voor meer structuur. Met een 2-maandelijkse menukaart. Al hebben we ook speciale dingen op het krijtbord en spelen we er zelfs op in als iemand om iets bijzonders vraagt of liever een andere bereidingswijze van een van onze gerechten wenst.”
De voorgerechten beginnen bij €9,50; hoofdgerechten bij € 16,50 en desserts bij €7,50.
De gebakken zeetong (€36,50) is een van de succesnummers. Ook de bouillabaisse (€10,50) en de pata negra met vijg (€18,50) worden volop besteld. Pata negra geldt als een van de beste rauwe hamsoorten ter wereld en is afkomstig van het Spaanse zwartvoetscharrelvarken. Verder is er wekelijks wisselend 3-gangenmenu (€ 35,-) en in de wintermaanden een stamppot van de week (€14,-).

Cristal champagne
Op beide kerstdagen is het restaurant gesloten. “Maar op kerstavond, 24 december, doen we iets heel leuks: dan serveren we een bijzonder 4-gangenkeuzemenu.” Misschien verkoopt hij die avond wel zijn jongste en duurste wijnaanwinst: een fles Cristal champagne van €320,-. “Die is ooit ontwikkeld voor tsaar Alexander de Tweede. Deze champagne wordt door het wijnhuis Louis Roederer gemaakt, maar alleen in de jaren dat de druivenoogst op zijn best is.”
Kris Kras heeft vijftig zitplaatsen. ’s Zomers is het terras open. Nu staat daar een 6 meter hoge kerstboom met 500 lichtjes. Het restaurant is van dinsdag tot en met zondag geopend. “Op maandag zijn we in principe gesloten. Maar…net als met de gerechten: alles moet kunnen. Vorige week kreeg ik per e-mail het verzoek of iemand met twaalf personen op maandag kon komen, dan regelen we dat.”
Hetzelfde geldt de openingstijd. Normaal opent Kris Kras pas om 17.00 uur en kan men er voorlopig alleen terecht voor het diner. Komend voorjaar wil David ook voor lunches open. Op afspraak is lunchen of zelfs brunchen nu al mogelijk. “We hebben dat al een paar keer gedaan voor een grote groep, van een man of dertig. Hallo, ik ben een startende ondernemer: ik pak alles aan!”

Restaurant Kris Kras
Oosterkade 119
3011 TV Rotterdam
(010) 4133199

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -