Bij de Zandkreeksluis is sprake van verzakkingen bij het oostelijke sluishoofd. Het is ernstiger dan Rijkswaterstaat eerst dacht. Een van de maatregelen is dat bloktijden zijn ingesteld voor de bediening: er wordt maar een paar uur per dag geschut. Daarnaast heeft de scheepvaart de komende tijd te maken met stremmingen van de sluis tussen het Veerse Meer en de Oosterschelde.
Rijkswaterstaat heeft “een team van experts aangesteld, en intensieve monitoring en onderzoek ingesteld. De uitkomsten daarvan zijn nodig om de oorzaak te achterhalen, de verzakking te stoppen en het sluishoofd te stabiliseren.”
Niet stabiel
Afgelopen mei werd tijdens onderhoudswerkzaamheden aan de Oosterscheldezijde van de Zandkreeksluis een verzakking van het oostelijke sluishoofd ontdekt. Die had effect op het sluiten van de sluisdeuren. De werkzaamheden zijn toen stilgelegd en Rijkswaterstaat stelde een onderzoek in naar de oorzaak. “De situatie leek op dat moment stabiel”, aldus de vaarwegbeheerder.
Maar uit monitoring bleek dat het oostelijke sluishoofd nog steeds aan het verzakken is – in de afgelopen weken werd het zelfs ernstiger. “De toename is aanleiding geweest om de monitoring verder te intensiveren, extra onderzoeken op te starten en een team van experts samen te stellen. Dit om de oorzaak te achterhalen, de verzakking te stoppen en het oostelijke sluishoofd te stabiliseren.”
Begin september zijn extra onderzoeken uitgevoerd naar de verzakkingen. Er was al een stremming gepland voor de scheepvaart, vanaf maandag 2 september, want eigenlijk zouden werkzaamheden worden verricht aan de remming- en geleidewerken. De stremming duurde nu een dag langer, tot donderdag 12.00 uur.
Bloktijden
Bovendien werden bloktijden voor het schutten van de beroeps- en de recreatievaart ingesteld. Afgelopen weekend onder meer vanwege drukte op de weg: de N256 over de Zandkreeksluis werd ingezet als omleidingsroute voor werkzaamheden op de N57. Toen werd alleen van zeven tot negen ‘s ochtends geschut. De sluis was de rest van de dag gestremd voor schepen. Tot en met donderdag 12 september kan de scheepvaart van 09.00 tot 11.00 uur en van 19.00 uur tot 20.00 uur de sluis passeren. Vrijdag de 13e is de sluis van 9.00 tot 11.00 uur in bedrijf en op zaterdag 14 en zondag 15 september alleen van 07.00 uur tot 09.00 uur.
Vanaf maandag 16 september blijft de sluis negen dagen helemaal dicht. Tot en met dinsdag 24 september is namelijk een algehele stremming voor de scheepvaart van kracht. Dan werkt Rijkswaterstaat aan de slijtlaag van de Oosterscheldebrug.