Sinds woensdagavond 3 januari zijn de Oranjesluizen in Amsterdam gestremd. Dit komt door het hoge water in het IJmeer en het Markermeer.
Door het hoge waterpeil is schutten onmogelijk. Rijkswaterstaat weet niet hoe lang de stremming duurt. Volgens berichten liggen bijna dertig schepen te wachten. Rijkswaterstaat geeft aan te onderzoeken of het verantwoord is een aantal schepen alsnog door te laten.
Opstuwend water
“Op het IJsselmeer en het Markermeer is de waterstand nog steeds erg hoog”, meldt Rijkswaterstaat. In de nacht van donderdag 4 op vrijdag 5 januari wordt een stevige wind verwacht uit oostelijke richting. “Deze wind zal het water opstuwen, met mogelijk wateroverlast tot gevolg in buitendijkse gebieden. Dit zal voornamelijk aan de westkant van het IJsselmeer en Markermeer zijn.”
De vaarwegbeheerder verwacht dat de komende dagen de mogelijkheden toenemen om te spuien naar de Waddenzee. “Dat betekent dat we wat water vanuit het IJsselmeer kunnen kwijtraken. Echter, vanuit de rivieren wordt er nog veel wateraanvoer naar de grote meren verwacht. Dus een significante verlaging van de waterstand op het IJsselmeer zal nog op zich laten wachten.”
Rijn en Maas
Door de neerslag van de afgelopen dagen plus de regen die nog wordt verwacht in het stroomgebied van de Rijn (Duitsland en Zwitserland) en de Maas (België en Noord-Frankrijk) stijgen de waterstanden in de rivieren weer. Ook in kleinere rivieren en beken is dat het geval.
De waterstand van de Rijn stijgt op dit moment, bericht Rijkswaterstaat donderdagmiddag 4 januari. De hoogste waterstand wordt op zondag 7 of maandag 8 januari voorzien: rond de 14,50 meter boven NAP bij Lobith. Dit is vergelijkbaar met de waterstand die eind december 2023 werd bereikt. Toen lag de piek op 14.52 meter boven NAP. Het gaat om waterstanden die gemiddeld eens in de vijf jaar voorkomen.
De afvoer op de Maas bij St. Pieter lag donderdagochtend 4 januari op 1.700 m3 per seconde. Deze kan volgens Rijkswaterstaat nog iets stijgen, tot 1.800 m3 per seconde. In de loop van vrijdag 5 januari daalt het water weer. Dit zijn waterstanden die gemiddeld eens in de drie jaar worden geregistreerd.