De bouw van ’s werelds grootste particuliere ziekenhuisschip is bijna klaar. De Global Mercy van medische hulporganisatie Mercy Ships vertrekt dit voorjaar vanuit China naar Europa. In de haven van Antwerpen zal dan de medische apparatuur worden geïnstalleerd.
Naar verwachting doet het schip in het najaar ook Rotterdam aan, voor een bezoek van twee weken, waarna het in Afrika in gebruik zal worden genomen. De Global Mercy krijgt een feestelijke ontvangst in de haven van Rotterdam. Relaties van over de hele wereld krijgen de mogelijkheid het schip van buiten én binnen te bewonderen (afhankelijk van de dan geldende coronamaatregelen). Donateurs, sponsors en geïnteresseerden in vrijwilligerswerk bij Mercy Ships kunnen met eigen ogen zien waar ze hun tijd, geld of goederen aan schenken.
Global Mercy
Mercy Ships voorziet sinds 1978 kansarme mensen – ongeacht leeftijd, ras, geslacht of religie – in de allerarmste ontwikkelingslanden van gratis medische zorg en ontwikkelingsprojecten. De Global Mercy is het eerste schip van de organisatie dat speciaal ontworpen en gebouwd is als ziekenhuisschip. Voorgaande schepen, waaronder ook de huidige Africa Mercy, zijn alle tot ziekenhuisschip getransformeerde schepen die eerder een ander doel dienden.
Het nieuwe schip is 174 meter lang, heeft zes operatiekamers en biedt plaats aan meer dan 600 vrijwilligers van over de hele wereld. Zij beheersen allerlei disciplines: van chirurgen, maritiem personeel, koks en leraren tot elektriciens.
Missie
“De Global Mercy is een uniek schip”, zegt directeur Marianne Havinga van Mercy Ships Holland. “Het is een compleet ziekenhuisschip, uitgerust met moderne technologie en op maat gemaakte instrumenten. Daarmee stelt het ons in staat om zorg van de hoogste kwaliteit te bieden aan de allerarmsten ter wereld. Tegelijkertijd biedt het vrijwilligers een uitgelezen kans om dienstbaar hun talenten in te zetten en een bijzondere ervaring op te doen.”
“Het is een groot voorrecht om de Global Mercy in Rotterdam te mogen verwelkomen”, vult bestuursvoorzitter Jan van den Bosch aan. “We kijken al jaren uit naar het bijzondere moment waarop we – binnen de maatregelen – duizenden mensen de kans kunnen geven om de geweldige missie van Mercy Ships van dichtbij mee te maken.”
“Maar veel meer nog kijk ik uit naar het verschil dat dit schip gaat maken: het aantal operaties, trainingen en tandartsbehandelingen dat we jaarlijks kunnen geven wordt met de komst van de Global Mercy meer dan verdubbeld. Reden tot grote dankbaarheid.”
Behoefte aan zorg groter dan ooit
Volgens het Lancet Global Surgery 2030 Report sterven jaarlijks naar schatting 16,9 miljoen mensen door gebrek aan toegang tot chirurgische zorg. Meer dan 93 procent van de bevolking van Afrika ten zuiden van de Sahara heeft geen toegang tot veilige en tijdige, chirurgische zorg.
Aangezien COVID-19 de stabiliteit van de toch al kwetsbare gezondheidszorgstelsels wereldwijd bedreigt, is de behoefte aan levensreddende basiszorg groter dan ooit, vooral in minder bedeelde landen. De Global Mercy zal verschillende Afrikaanse landen een veilige en schone medische omgeving bieden, met hulp en middelen van enkele van de best opgeleide artsen ter wereld. Gedurende de verwachte levensduur van vijftig jaar wordt geschat dat aan boord alleen al door een operatie meer dan 150.000 levens zullen worden veranderd.
Trainingsprogramma’s
Naast het bieden van operaties richt Mercy Ships zich meer en meer op het trainen van medische professionals in Afrika. Op deze manier wordt de gezondheidszorg in Afrika structureel verbeterd. Daarom is de Global Mercy uitgerust met ultramoderne trainingsruimten, waaronder een simulatielaboratorium met virtual en augmented reality (AR).