Het Ramsdiep is van maandag 31 augustus tot en met vrijdag 4 september gestremd voor de scheepvaart. Rijkswaterstaat inspecteert dan de noordelijke balg van de stormvloedkering Ramspol.
De inspectie is nodig om eventuele schade tijdig te ontdekken en zo nodig te repareren. Daarnaast worden ook alle veiligheidssystemen getest. Tijdens de inspectie test Rijkswaterstaat ook alle veiligheidsprocedures. Die zijn vooraf samen met de betrokken aannemers getraind. In de balg wordt in overdruk gewerkt en daarvoor gelden specifieke veiligheidsmaatregelen.
Drone
Bij de inspectie aan de binnenzijde van de balg wordt gebruik gemaakt van een drone om de conditie van het balgdoek in kaart te brengen. Dat heeft meerdere voordelen. Het is veel minder arbeidsintensief en de beelden van de drone geven een beter en helderder beeld van de schades en reparaties. Daarnaast zijn de beelden achteraf te vergelijken met voorgaande inspecties.
Hinder voor scheepvaart
Het Ramsdiep is van maandag 31 augustus tot en met vrijdag 4 september 2020 gestremd voor het scheepvaartverkeer. De scheepvaart wordt via de bekende kanalen (berichten aan de Scheepvaart en over de marifoon) geïnformeerd over de exacte data en tijden.
Er is een omleidingsroute ingesteld: via het Zwolle-IJsselkanaal en de Spooldersluis. De sluis krijgt een 24-uurs-bediening. De Ramsgeul Noord en Zuid worden niet gestremd. Die is echter alleen toegankelijk voor de recreatievaart en niet te gebruiken voor de beroepsvaart.
Opblaasbare dam
De stormvloedkering Ramspol is een opblaasbare dam, die bij hoogwater het Zwarte Meer van het Ketelmeer afsluit. Het is de enige balgstuw ter wereld die als stormvloedkering werkt. De totale kering bestaat uit drie balgen van een zwaar en zeer sterk rubberdoek, dat opgeblazen een barrière vormt van 10 meter hoog en 240 meter lang.
Voor de balgstuw is gekozen omdat anders zo’n 115 kilometer aan dijken moest worden opgehoogd. De kering was een stuk goedkoper én veiliger.
Ramspol
De stormvloedkering Ramspol is een van de vijf stormvloedkeringen in Nederland. Rijkswaterstaat beheert en onderhoudt deze kering, gelegen tussen het Ketelmeer en het Zwarte Meer. Normaal ligt de lege balg op de bodem, zodat de scheepvaart vrije doorvaart heeft. Als bij storm het waterpeil stijgt tot 50 centimeter boven NAP, sluit de stormvloedkering geheel automatisch en beschermt zo het achterland. De stormvloedkering wordt ieder jaar vóór het begin van het stormseizoen getest.