Deskundigen verwachten dat de opruimwerkzaamheden van de stookolie die zaterdag 23 juni uit een zeetanker lekte, mogelijk weken gaat duren. In de vroege zondagmiddag hebben zij een schouw uitgevoerd op het water. Aan de hand van de bevindingen hebben Havenbedrijf Rotterdam en Rijkswaterstaat een plan van aanpak uitgewerkt voor de opruiming van de olie.
Op zaterdag 23 juni 2018 deed zich een ernstige waterverontreiniging voor in de Derde Petroleumhaven in het Botlekgebied in de Rotterdamse haven. Daarbij is circa 200 ton stookolie in het water terecht gekomen. Het Havenbedrijf Rotterdam en de hulpdiensten hebben zaterdag zo snel mogelijk oliekerende schermen geplaatst rond het schip om verdere verspreiding van olie te voorkomen.
Een deel van de olie had zich al verspreid voorbij het incidentgebied. Op zondag 24 juni bleek sprake te zijn van een ruime verspreiding van oliesporen op het water, van Hoek van Holland tot de Spijkenisserbrug en tot de Benelux-tunnel. De meeste olie ligt in de Derde Petroleumhaven.
Besmeurde vogels
Tot nader order heeft de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond twee prioriteiten vastgesteld: het opruimen van de olie en aandacht voor verzorging van de besmeurde vogels. De Divisie Havenmeester van het Havenbedrijf is primair verantwoordelijk voor de coördinatie van opruimwerkzaamheden in de havens en de gevolgen voor de scheepvaart. RWS is primair verantwoordelijk voor de coördinatie van de opruimwerkzaamheden op de waterwegen.
Daarnaast coördineert RWS in samenwerking met de Dierenambulance en de Vogelbescherming de opvang en reiniging van de honderden besmeurde vogels, waarvoor een landelijke eenheid is ingezet. De Brandweer helpt de medewerkers van de Dierenbescherming met boten en extra beschermingsmiddelen.
Aansprakelijk
Bij de opruiming is prioriteit gegeven aan het reinigen van het oppervlaktewater in de 3e Petroleumhaven. Pas daarna kunnen schepen worden gereinigd in een speciale wasstraat zodat ze weer schoon en veilig aan het scheepvaartverkeer kunnen deelnemen.
In het vervuilde gebied rondom de 3e Petroleumhaven en de Geulhaven bevinden zich 35 binnenvaartschepen die voorlopig nog niet weg mogen. Er is een wasstraat voor de zeevaart ingericht op boei 66. Maandagavond 25 juni wordt in de Geulhaven gestart met een wasstraat voor de binnenvaart. De volgorde van het schoonmaken wordt bepaald door het Havenbedrijf Rotterdam.
De Derde Petroleumhaven, de Wiltonhaven en de jachthavens van Vlaardingen en Schiedam zijn tot nader order gestremd. Het Havenbedrijf Rotterdam heeft de Odfjell, eigenaar van de tanker, aansprakelijk gesteld.