Bruil uit Ede laat sinds kort cement vanuit het Ruhrgebied in Duitsland per schip aanleveren bij de productielocatie in Deventer. Die is gevestigd aan het water, maar Bruil ging pas serieus nadenken over de binnenvaart voor het cementvervoer dankzij het modal shift-programma (Stimulering van vervoer over water) in Overijssel.
Vervoer over water van cement is voor betonfabrieken vaak lastig. Er worden verschillende soorten cement van diverse leveranciers in kleine hoeveelheden aangeleverd op de productielocaties. Tussenopslag is dan nodig om binnenvaart interessant te maken. Met het plaatsen van twee silo’s in Deventer werd dat mogelijk voor deze specifieke locatie.
Eyeopener
Jaco van den Berg, productiemanager van Bruil, vertelt over de eyeopener uit het stimuleringsregeling van de provincie: “Dat heeft ons aan het denken gezet en het plaatsen van twee opslagsilo’s bleek de oplossing. Op die manier kon er een grotere hoeveelheid per schip aangeleverd worden, in plaats van dagelijkse vrachtwagenleveringen.”
Modal shift
Bruil is specialist in hoogwaardige mortel en betonoplossingen en heeft diverse locaties, van Zutphen tot aan Geertruidenberg. Het bedrijf doet veel aan duurzaamheid, als onderdeel van een uitvoerig MVO-beleid. Eén van de thema’s daarin is de reductie van de CO2-uitstoot,die voor het overgrote deel door transport wordt veroorzaakt. Modal shift van de weg naar het water heeft hierop een positief effect.
MVO-manager Edo Peet: “Per tonkilometer stoot de binnenvaart aanzienlijk minder CO2 uit dan wegvervoer. Zand en grind deden we al deels per schip. Met de cementsilo’s in Deventer sparen we nu op jaarbasis zo’n 950 vrachtautoritten extra uit. Een ander positief effect van de afgenomen autoritten is dat de veiligheid op het terrein voor de werknemers is toegenomen. Mooie resultaten en dat smaakt natuurlijk naar meer!”
Overijssel
Overijssel ziet het goederenvervoer in de regio toenemen. De provincie wil haar uitgebreide weg- en waternetwerk goederenstromen in de toekomst op efficiënte manieren afhandelen. Zo kan een betere benutting van de infrastructuur de logistieke positie van de regio versterken.
Het programma Slim Reizen Stedendriehoek helpt bedrijven kansen te identificeren om hun transportstromen slim(mer) te organiseren. Bedrijven in Overijssel krijgen daarnaast van de provincie ondersteuning om hun goederenstromen van de weg naar het water te verplaatsen. Het Bureau Voorlichting Binnenvaart en verladersorganisatie EVO hebben in opdracht van de provincie het project Kennisondersteuning goederenvervoer over water uitgevoerd. Regionale verladers krijgen hierin logistiek advies op maat.