- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuws‘Energiehub’ met LNG binnenvaart en wegvervoer

‘Energiehub’ met LNG binnenvaart en wegvervoer

- Advertentie -

Delen

De haven van Antwerpen en ENGIE hebben een concessieovereenkomst voor 30 jaar gesloten voor de realisatie van een ‘Energiehub’ op Kaai 526 en 528 in de haven van Antwerpen.

Engie was voorheen GDF Suez, telt in België 18.000 medewerkers en omvat in België de bedrijven Electrabel, Cofely Services, Cofely Axima, Cofely Fabricom, Tractebel Engineering en het onderzoekscentrum Laborelec.

De Alternatieve Energiehub zal bestaan uit een bunker- en vulstation met vloeibaar aardgas (LNG) voor binnenvaart en wegtransport. Daarnaast komen op de locatie een aardgas (CNG) vulpunt en snel-laders voor elektrische voertuigen. Met de realisatie van de Alternatieve Energiehub zetten de haven van Antwerpen en ENGIE een belangrijke stap in de energietransitie en de verduurzaming van het energieverbruik in de transportsector. De concessie gaat in op 1 oktober 2016 en de eerste fase van de hub zal operationeel zijn vanaf eind 2017.

Exploitant

ENGIE LNG Solutions is de concessiehouder en commerciële exploitant. De bouw, het onderhoud en beheer zal zij laten verzorgen door respectievelijk ENGIE Fabricom en ENGIE Cofely. Daarnaast is ENGIE de initiatiefnemer van een consortium van bedrijven dat innovatieve oplossingen, brandstofaanbod en brandstofvraag bij elkaar brengt in de Alternatieve Energiehub in het zogenaamde “INtoLNG” project, met Havenbedrijf Antwerpen, Anglo Belgian Corporation – AB,; Somtrans tankerrederij, Fockedey Truck, ILVO Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek, het Vlaams LNG Platform en de Danser Groep

Artist impression van de hub in de Antwerpse haven, met op de achtergrond een binnenschip dat LNG ligt te bunkeren.
Artist impression van de hub in de Antwerpse haven, met op de achtergrond een binnenschip dat LNG ligt te bunkeren.

Om haar ambitie verder waar te maken, wil de ENGIE Groep de ontwikkeling van mobiliteitsoplossingen op aardgas versnellen. Tegen 2020 zal ze 100 miljoen EUR investeren in LNG en CNG tankstations voor wegtransport. De Groep lanceerde onlangs nog de bouw van een LNG-bevoorradingsschip in partnership met NYK en Mitsubishi.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -