- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsLes met zeezicht

Les met zeezicht

- Advertentie -

Delen

Studenten aan het Maritiem & Logistiek College De Ruyter krijgen met ingang van het nieuwe schooljaar les vanaf “de mooiste schoollocatie in Zeeland”, vindt Boudewijn de Feijter. “Dan keren we terug naar de school op de Boulevard. Die wordt momenteel verbouwd. De schoollokalen verhuizen naar de voorkant, met zeezicht!” De docent Binnenvaartkunde ziet het al helemaal voor zich.

Het Maritiem & Logistiek College De Ruyter is onderdeel van Scalda, de Zeeuwse onderwijsinstelling  voor middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en volwasseneneducatie. Door de verbouwing zijn de maritieme en logistieke opleidingen dit jaar ondergebracht in een leegstaande Scalda-school in Middelburg. Het is behelpen, maar de moeite meer dan waard.

Gelukkig gaan de binnenvaartlessen in het Vlissingse Technum – waar alle technische vakken van Scalda zijn geconcentreerd – gewoon door. Daar, aan de Edisonstraat, kunnen de binnenvaarders van De Ruyter gebruikmaken van de moderne voorzieningen in het opleidingscentrum. Zo is er een motorenlokaal, kunnen de studenten leren lassen, bankwerken enzovoort. Ook het boothuis aan het Kanaal door Walcheren is nog gewoon beschikbaar. Handig voor lessen als splitsen & knopen, roeien en dergelijke.

 

Instroom

De Ruyter heeft als zeevaartschool al jaren wereldwijd faam. 8 jaar geleden startte de school met binnenvaartopleidingen. Dat bleek een schot in de roos.

Het was ook gunstig voor de instroom in de sector: vanuit Vlissingen bedient de school een gebied dat voorheen een blinde vlek was voor de binnenvaart. “Vanuit Zeeland en Zeeuws-Vlaanderen helemaal waren de andere scholen te ver. Naast studenten afkomstig uit een binnenvaartfamilie, is er ook een aanwas van studenten uit families die niets met de binnenvaart te maken hebben. Die zouden mogelijk anders voor een ander vak hebben gekozen.”

Inmiddels groeit ook de belangstelling bij jongeren uit Vlaanderen, vertelt De Feijter. Hij is naast docent ook mentor/begeleider en hij neemt de proeve van bekwaamheid ter plekke af aan boord van het leerschip van de studenten.”

[kader positie=”rechts” breed=”50″]

Informatieavond

Op donderdag 2 juni heeft Maritiem en Logistiek College De Ruyter een informatieavond voor jongeren die een binnenvaartopleiding willen volgen. Zij zijn van 17.00 tot 20.00 uur welkom in de locatie Technum aan de Edisonweg 4a in Vlissingen.[/kader]

Gedrevenheid

“Arno Siereveld, die teamleider is, begon destijds vanaf 0”, vertelt De Feijter. “Nu hebben we ruim 100 studenten. Elk jaar beginnen er 2 nieuwe klassen.” De Ruyter biedt 2 BBL-opleidingen aan: Matroos (2 jaar, mbo2-niveau) en Schipper (3 jaar, mbo3-niveau). De studenten varen minimaal 180 dagen per jaar en komen eens per 4 à 5 weken weken een week naar school.

“Circa 60 procent van degenen die niveau 2 doen, stroomt door naar niveau 3. De rest gaat varen. Van hen zien we nu de eersten na een paar jaar terugkomen om alsnog de Schippersopleiding te doen. Ze zijn dan wat ouder,  wijzer en hebben geleerd in de praktijk en willen op een gegeven moment doorgroeien. En stuk of 5, 6 zijn al zo ver dat een eigen schip hebben.”

08Ruyter
Boudewijn de Feijter in het motorenlokaal van het Technum.

De Feijter werkt sinds januari 2012 bij De Ruyter. Hij kent de binnenvaart van vele kanten. Hij heeft gevaren op diverse binnenvaartschepen en heeft drie keer een eigen schip gehad. Tussentijds werkte hij bij Rijkswaterstaat. Eind 2011 zette hij zijn schip te koop, omdat hij wilde uitkijken naar een schip met meer mogelijkheden. Tot zijn verrassing was zijn schip binnen een week verkocht.

Hij had nog geen ander schip op het oog, zag de vacature van De Ruyter en besloot om de overstap naar het onderwijs te maken. “Ik had bij Rijkswaterstaat ook al mensen opgeleid – varend personeel en sluismeesters – en dat vond ik leuk om te doen. Het lesgeven en overbrengen van kennis en begeleiden van gemotiveerde studenten beviel zo goed dat hij besloot aanvullende opleidingen te volgen.

Hij kwam in een goed team en een aangename werksfeer terecht. Naast Siereveld werkte ook binnenvaartdocent Theo Gladdines al bij De Ruyter. Ze delen hun gedrevenheid – voor de binnenvaart én voor hun studenten. De algemene vakken worden gegeven door leraren die ook voor de andere maritieme en logistieke opleidingen werken.

 

Begeleiding

De binnenvaartopleidingen van De Ruyter hebben een goede naam. Niet alleen door het onderwijsniveau zelf, ook dankzij de uitstekende begeleiding van de studenten. “Het is een voordeel dat we kleinschalig zijn. We zitten er bovenop en kennen de binnenvaart vanuit eigen ervaring. De studenten kunnen zich hier niet verstoppen.”

Ook voor rederijen en particuliere ondernemers is die schaal een voordeel: ze hebben direct contact met De Feijter en Gladdines, die naast vakdocent ook mentor zijn. “We komen regelmatig aan boord. Goed om te bespreken hoe de jongens – het zijn helaas nog steeds vooral jongens, we hebben hooguit 1 of 2 meisjes per klas – functioneren. In het kader van de verplichte vakstudies hebben wij in onze sector besloten dat we jaarlijks 1 à 2 weken meevaren om onze aansluiting met de praktijk te behouden. “

 

Samenwerking

“Momenteel zijn we bezig om met onze collega-opleidingen de beroepspraktijkvorming (BPV) eenduidiger op te zetten. Dit is van belang voor de binnenvaartbranche. Werkgevers krijgen daarmee duidelijkheid over de aangeboden lesstof en examineringseisen.”

De Feijter ziet de komende jaren steeds meer samenwerking binnen de binnenvaartopleidingen ontstaan. “De binnenvaart is een vitale sector die blijft vernieuwen.  Dit vraagt ook dynamiek vanuit het onderwijs.”

 

 

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -