Wat zijn toch die mysterieuze lichten die ‘s avonds in de buurt van de Beatrixsluis te zien zijn? Het blijken zaklantaarns en ze zijn van mannen in groene waadpakken. Die zoeken met schepnetten naar kikkers en modderkruipers. De beschermde diersoorten worden gevangen om in een nieuwe leefruimte te worden uitgezet voordat de bouw van de 3e Beatrixsluiskolk begint.
Bij de avondschemer zijn fuiken uitgezet om de modderkruipers te vangen. Daarna sluipen de twee mannen in het donker langs de slootjes en zodra een kikker zich verraadt door beweging, slaan ze toe met het schepnet. Ook kikkerdril wordt naar de nieuwe leefomgeving gebracht. De laatste week zijn er nog maar een stuk of 10 kikkers gevangen; de actie loopt op zijn eind.
Verhuizen
Het vangen van de dieren blijkt nog een hele klus. Een ecoloog en stichting RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) sturen de actie aan in opdracht van Rijkswaterstaat. De laatste weken zijn er niet veel kikkers meer gevangen. Maar er waren eerder al grote vangacties. De verhuisde dieren gedijen goed in hun nieuwe biotoop.
Met de grote modderkruiper is het anders gesteld: daar zijn tot nu toe pas 14 exemplaren van gevangen. Daarvan zouden Arnold van Rijsewijk van RAVON en zijn team er graag nog een paar van vangen.
Flora- en faunawet
Door het inrichten van het compensatiegebied en het overbrengen van de gevangen dieren is voor de bouw van de 3e kolk van de Beatrixsluis aan de strenge Flora- en faunawet voldaan. Aannemerscombinatie Sas van Vreeswijk kan verder met de werkzaamheden voor de extra kolk en de verbreding van het Lekkanaal. Ook het nabijgelegen nieuwe bedrijventerrein Het Klooster kan nu uitgebreid worden.