- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsVakbondscampagne riviercruisesector

Vakbondscampagne riviercruisesector

- Advertentie -

Delen

 

Volgens de Europese Transport Werkers Federatie en Nautilus International/FNV is sprake van sociale dumping in de rivierruisevaart. De vakbonden zijn maandag 4 april in Amsterdam een campagne om dat aa de orde te stellen. Deze week voeren de internationale en nationale vakbonden ook actie in België, Frankrijk, Duitsland, Tsjechië, Bulgarije en Zwitserland.

Carl Kraijenoord, bestuurder Binnenvaart bij Nautilus International schetst een zwart beeld van de bloeiende sector: “De verwachting is dat het aantal passagiers in de rivercruise de komende jaren nog fors zal toenemen. Naast de spectaculaire groei van de sector merken we ook een spectaculaire toename van de concurrentie tussen de verschillende rivercruise operators. Dit leidt weer tot kostenbesparing met als gevolg: minder personeel dat dienst doet voor meer passagiers; overbevolking van de bemanningshutten; stressvoller werk en langere werkdagen; verschillend loon voor hetzelfde werk afhankelijk van de nationaliteit of het woonland; een gebrek aan medische en andere bepalingen van de sociale zekerheid van de werknemer.”

 

Onzekerheid over lonen en arbeidsvoorwaarden

De personeelsleden (nautische bemanning en hotel-, restaurant en catering personeel) krijgen volgens Kraijenoord steeds meer te maken met onzekerheid over lonen en arbeidsvoorwaarden. “‘Personeel op riviercruiseschepen moet te lange dagen maken, leeft onder slechte omstandigheden aan boord en wordt zwaar onderbetaald. Ze leven op de fooienpot. Deze vorm van sociale dumping moet zo spoedig mogelijk stoppen.”

De Europese Transport Werkers Federatie onderhandelt met IG River Cruise, de belangenvereniging van riviercruiserederijen. Inzet is een collectieve overeenkomst. In eerste instantie waren de werkgevers positief, stelt de ETF, maar nu ervaart de vakbond weerstand. Daarom probeert de bond met afzonderlijke rederijen afspraken te maken. Onder meer over individuele, schrifjtelijke arbeidscontracten en eerlijke salarissen (netto niet minder dan 800 euro), volledige vergoede reiskosten en maximaal 2 bemanningsleden per hut.

 

foto: Nautilus International

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -