- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsKampen telt af naar Sail

Kampen telt af naar Sail

- Advertentie -

Delen

Kampen is klaar voor Sail. Met de paasdagen komen naar verwachting 250.000 bezoekers uit het hele land naar de IJsselgemeente om te genieten van schepen, topartiesten, attracties en demonstraties.

Dit jaar belooft Sail Kampen vanwege zijn eerste lustrum groter en spectaculairder te worden dan ooit. Er komen meer schepen en het evenemententerrein is flink uitgebreid. Daardoor verwacht de organisatie 50.000 meer bezoekers dan in 2010. Het evenemententerrein op de langgerekte IJsselkade bevindt zich dit jaar aan beide zijden van de Stadsbrug.

Vlootschouw
Op donderdag 17 april geeft de Marinierskapel al een benefietconcert voor Stichting Vaarwens. Sail Kampen 2014 begint op vrijdagavond 18 april officieel. Dan is de spectaculaire vlootschouw, waarin alle deelnemende schepen zich met volle zeilen en sfeervolle verlichting presenteren aan het publiek.

Het feest speelt zich vooral op de IJssel en de IJsselkade af. Net als vier jaar geleden.

Een van de schepen dit jaar is het Russische fregat Shtandart. Dat schip – met als thuishaven St. Petersburg – is een replica van het schip dat tsaar Peter de Grote in 1703 liet bouwen voor de Russische marine. Het schip speelt een prominente rol in de Nederlandse speelfilm Nova Zembla. Een andere bijzonder schip is de radersalonboot Kapitein Anna (voorheen Kapitein Kok) uit 1911. Verder kan het publiek aan boord stappen van de Hydrograaf, die jaarlijks door Sinterklaas als Pakjesboot 12 wordt ingezet bij zijn landelijke intocht.

NK Uien Pellen
Daarnaast zijn tientallen andere historische zeilschepen te bezichtigen. Ook de Koninklijke Marine komt met minimaal één schip en presenteert zich met zijn "Vloot- en Roadshow". Een bijzondere belevenis vormt het Sail-varen op de IJssel: een vaartocht tegen het  decor van de eeuwenoude Kamper Hanzestad. Verder zijn er tal van demonstraties, scheepsbezichtigingen, kermisattracties, horecagelegenheden, topartiesten, theater, kunst en entertainment en twee NK’s: het NK Bungyroeien en NK Uien Pellen.
De Koggewerf geeft een uniek kijkje in het oude vissersleven en in de naastgelegen Oude Buitenhaven liggen de botters, punters en  de bekende Kamper Kogge, waaraan de stad haar middeleeuwse rijkdom te danken had. Zeezeiler Henk de Velde, die opgroeide in Kampen, verzorgt een expositie en lezingen over zijn verre reizen en zijn nieuwe boek.

Muziek
Er is ook muziek. De Dijk fungeert als openingsact op vrijdag 18 april. Jan Smit en Jannes staan een dag later op de planken met andere Nederlandstalige artiesten.
Op de zondagochtend is er een laagdrempelige kerkdienst met vlootpredikant Fred Omvlee en een optreden van het swingende Gospel for Everyone. Verder zijn er die dag optredens van popkoor Vox Five en gospelkoor Higher Level. De bekende Nederlandse gospelband Trinity staat om 16.00 uur op de planken en ’s avonds zijn er ook weer diverse optredens in de feesttent.
Paasmaandag is traditioneel de dag waarop de meeste bezoekers worden verwacht. Sail Kampen wordt die dag ’s avonds om 22.30 uur afgesloten met een spetterend vuurwerk.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -