Voor het Maritime & Offshore Career Event van 2014 verwacht organisator Navingo een recordaantal vacatures. De achtste editie van de beurs, afgekort MOCE, vindt plaats op woensdag 2 april.
Vorig jaar waren er op de carrièrebeurs 2.500 banen te vergeven. Dit jaar zijn dat er nog meer.
Vorig jaar boden de 110 bedrijven ruim 2.500 vacatures aan. Nog steeds is er een groot tekort aan technisch en varend personeel in de maritieme sector en de offshore, wat resulteert in een groot aantal vacatures. Dit jaar weer meer dan vorig jaar, voorspelt beursorganisator Navingo.
Personeelstekort
‘Hoewel de economie van de meeste Europese landen een kleine groei heeft laten zien in de laatste zes maanden van 2013 en het aantal vacatures langzaam groeit, zijn het nog steeds turbulente tijden op de arbeidsmarkt’, aldus Navingo.
Sinds de eerste editie van MOCE in 2007 lag de werkloosheid niet zo hoog als nu (8,5 procent van de beroepsbevolking). ‘Toch lijken maritieme en offshore-bedrijven zich goed staande te houden. Er is nog steeds een groot tekort aan technisch en nautisch personeel.’
Maritiem officieren
De scheepvaart in Nederland kampt met een tekort aan zeelieden. Momenteel werken zo’n 3.600 Nederlandse zeevarenden aan boord van schepen onder Nederlandse vlag. Maar het aantal zeevarenden slinkt; op zee is er sprake van een tekort aan personeel.
Op dit moment staan ongeveer 2.000 nautisch studenten ingeschreven bij Nederlandse opleidingen. Elk jaar melden zich zo’n 650 nieuwe studenten aan. Vorig jaar studeerden 300 maritiem officieren af. Dat is niet slecht, vergeleken met andere technische opleidingen, maar toch is het te weinig. De uitstroom van afgestudeerden naar de vloot is te laag om het natuurlijk verloop aan boord op te vangen. Er is minstens een verdubbeling van het aantal afgestudeerden nodig.
Stage- en baangarantie
In de offshore olie- en gassector is op dit moment een tekort aan met name technisch personeel. Ook andere maritieme deelsectoren zijn hard op zoek naar nieuw technisch personeel, merken ze bij Navingo. ‘Meer en meer studenten kiezen dit jaar en volgend jaar voor een technische studie. Het lijkt erop dat de studenten gehoor geven aan de oproepen van de overheid en het bedrijfsleven van de afgelopen jaren om voor een technische studie te kiezen. Voordeel van het personeelstekort is dat bijna iedere afgestudeerde technicuc of elke stuurman of scheepswerktuigkundige een stage- en baangarantie heeft.’
De maritieme industrie biedt volop kansen voor gemotiveerde werkzoekenden. MOCE geeft een uitstekend overzicht van de carrière- en opleidingsmogelijkheden in de maritieme en offshore-sector. De beurs heeft als doel bedrijven en werkzoekenden met elkaar in contact te brengen.
Onder de bedrijven die zich hebben aangemeld voor 2 april, zijn Boskalis, Damen Shipyards Group, Dosign Engineering, Heerema, IHC Merwede, Jumbo, Oceanco, Vroon, Stolt Tanker, Sea Trucks Group, Airborne, Deltametaal en Keppel Verolme
Maritime & Offshore Career Event 2014 vindt plaats in Beurs-WTC Rotterdam en start om 10.30 uur. De entree voor bezoekers is gratis. Registratie is mogelijk via www.maritimeoffshorecareerevent.com.