De binnenvaart in de Rotterdamse haven moet van walstroom gebruik gaan maken.
Havenbedrijf Rotterdam voorziet 450 ligplaatsen van walstroom. Als de Rotterdamse gemeenteraad ermee akkoord gaat, dan wordt de binnenvaart nog dit jaar verplicht om gebruik te maken van de walstroom in de Rotterdamse binnenvaarthavens.
Onderzoek toont aan dat ongeveer de helft van de schippers in de Maashaven de elektriciteit aftapt van de kades en de rest de stroom opwekt door de dieselgenerator te laten draaien. Het doel van de verplichting is de luchtkwaliteit te verbeteren.
De nieuwe maatregel staat in de ‘Havenbeheerverordening Rotterdam 2009’, de nieuwe ‘havenwet’ van de gemeente Rotterdam, die voor het einde van 2009 in werking treedt. De nieuwe ‘havenwet’ moet nog worden goedgekeurd door de raad. De verordening vervangt die uit 2004. Het geeft de basisregels voor het gebruik van de Rotterdamse haven.
Deregulering
De inhoud van de nieuwe havenverordening steunt het beleid van het Rotterdamse college. Dat streeft naar deregulering door het schrappen van vergunnings- en ontheffingsstelsels. Van de 2400 ontheffingen die het Havenbedrijf jaarlijks afgeeft, worden er 1600 vervangen door een meldplicht. Zo hoeven straks scheepsreparatiewerkzaamheden alleen nog maar te worden aangemeld. Ook maakt de verordening het voor tankschepen mogelijk om op basis van een meldplicht af te meren buiten de petroleumhavens (havenbekkens met een extra streng veiligheidsregime). Dat is mogelijk door de aangescherpte veiligheidseisen voor tankschepen.
Spudpalen
Tevens speelt de havenverordening in op nieuwe ontwikkelingen in de scheepvaart, zoals het gebruik van spudpalen, zijn verticale (telescopische) palen waarmee een schip zichzelf in de bodem verankert. Daar in de onderwaterbodem van de haven veel infrastructurele voorzieningen zitten is het in principe verboden om van spudpalen gebruik te maken. Enkele plaatsen in de haven zijn aangewezen, bijvoorbeeld in het Hartelkanaal, waar het wel toegestaan is spudpalen te gebruiken.