- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsOntheffing voor tijdelijke natuur Amsterdamse haven

Ontheffing voor tijdelijke natuur Amsterdamse haven

- Advertentie -

Delen

De wet Ontheffing van de Flora- en Faunawet is een feit. De eerste ontheffing is door minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit verleend aan Haven Amsterdam.

In het kort komt het erop neer dat op braakliggende terreinen – die zijn opgekocht door projectontwikkelaars en bestemd voor bouwactiviteiten en bedrijfsontwikkeling – een tijdelijk natuurgebied wordt gerealiseerd.

Bedreigde diersoorten
Nederland heeft veel braakliggend terrein; in totaal 35.000 hectare. Aangezien er niet à la minute op deze terreinen wordt gebouwd, wordt de grond omgeploegd, met gif bespoten en in enkele gevallen zelfs met plastic afgedekt. Alles om de natuur, en vooral beschermde diersoorten, buiten de deur te houden. Want op het moment dat de bouwplannen worden verwezenlijkt en er bedreigde diersoorten er hun heil hebben gezocht, kan de Flora- en Faunawet behoorlijk roet in het eten gooien.
Met het initiatief van de Ontheffingswet is dat verleden tijd. Want het voordeel is dat met deze nieuwe wet de mogelijkheid wordt geboden om deze tijdelijke natuur weer weg te halen. Uiteraard moet dit wel gebeuren met inachtneming van de zorgplicht. Door deze nieuwe wet zullen naar verwachting grondeigenaren geen bezwaar hebben tegen tijdelijke natuur, waar vooral vogels en waterdieren vrij spel zullen krijgen.
Haven Amsterdam heeft ongeveer 8 hectare terrein rond de hoofdstad met havengebonden activiteiten als bestemming. Dat wordt nu dus allemaal natuurgebied, waar Amsterdammers kunnen recreëren. Er komen waterpartijen, fiets- en wandelpaden.

(Dorothé van Geemert)

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -