- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsZuid-Holland werkt met RWS aan ‘slimme binnenvaart’

Zuid-Holland werkt met RWS aan ‘slimme binnenvaart’

- Advertentie -

Delen

Provincie Zuid-Holland en Rijkswaterstaat gaan kennis en ervaringen uitwisselen voor een “slimme, schone en efficiënte binnenvaart”. Het slim gebruiken van ICT en data in de scheepvaart staat daarbij centraal: smart shipping.

De samenwerking tussen Rijkswaterstaat en de provincie werd bekendgemaakt tijdens de bijeenkomst ‘Goederenvervoer over water in een stroomversnelling’ die 20 juni in Rotterdam plaatsvond. “Met ons programma Goederenvervoer over Water hebben we de afgelopen jaren een koploperspositie opgebouwd in de binnenvaart”, zei de Zuid-Hollandse gedeputeerde Rik Janssen. “Real time vaargegevens delen, subsidie voor elektrische schepen, multimodaliteit – in Zuid-Holland doen we dat allemaal al. We delen die kennis graag met Rijkswaterstaat en maken ook weer gebruik van hun kennis om in te kunnen spelen op nieuwe ontwikkelingen.”

In de voorgaande drie jaar heeft de provincie met diverse partijen samengewerkt voor een betere doorstroming op het water en op de weg, in combinatie met schone lucht. Tientallen schippers, havens, investeerders en belangenorganisaties hebben zich inmiddels bij het netwerk Goederenvervoer over Water aangesloten. Samen zetten zij zich in voor uiteenlopende initiatieven als de klimaatneutrale Groene Corridor tussen Alphen aan den Rijn en Rotterdam, voor nieuwe logistieke concepten als de scheepshaltes langs de Schie en voor ‘meten aan de pijp’ voor schonere lucht.

 

NPRC-directeur Stefan Meeusen en gedeputeerde Rik Janssen na de bekendmaking van de samenwerking tussen NPRC en Green Award.

Platinum Award

Directeur Jan Franssen van Green Award reikte op 20 juni de eerste Platinum Award uit aan maritiem afvalverwerker Bek en Verburg. Dit hoogste niveau op het gebied van groene certificaten vormt een extra stimulans voor ondernemers die hun binnenvaartschip schoner en milieuvriendelijker maken. De Platinum Award geeft de hoogste korting op havengeld: 100 procent.

Stichting Green Award meldde ook een partnerschap met de NPRC. De binnenvaartcoöperatie vergoedt aan haar leden voortaan 35 procent van de certificeringskosten. NPRC-directeur Stefan Meeusen verwacht dat een groot deel van de circa 120 leden zich de komende tijd zal laten certificeren via Green Award.

 

Smart shipping

De provincie Zuid-Holland maakt werk van ‘smart shipping’. “Het draait hierbij om efficiënt, duurzaam en concurrerend vervoer over water waarbij slim gebruik van ICT en datasets een belangrijke rol spelen. Smart shipping is nodig, want door de groei van de bevolking en de opkomst van de e-commerce groeit de vraag naar producten en dus naar transport. Om die vraag aan te kunnen zijn investeringen noodzakelijk en moet ook de bestaande infrastructuur zo goed mogelijk worden benut. Optimale inzet van alle vervoersmodaliteiten is nodig: weg, spoor én goederenvervoer over water.”

Het project ‘Smart shipping in Zuid-Holland’ leverde de provincie een nominatie op voor de Computable Awards 2018 in de categorie ‘ICT-project van het jaar bij de overheid’. De finale is op 30 oktober.

foto boven: Nancy Scheijven (directeur Scheepvaartverkeer en Watermanagement bij Rijkswaterstaat) en gedeputeerde Rik Janssen bevestigen de samenwerking. Links dagvoorzitter Donatello Piras.

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -