- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuws“Zo zag je de haven nog nooit”

“Zo zag je de haven nog nooit”

- Advertentie -

Delen

Egels, bunzingen, kleine mantelmeeuwen, een torenvalk, konijnen …. Hoe leven en overleven dieren in de havens van Rotterdam en Moerdijk? In Wild Port of Europe komen twee uitersten samen: natuur en industrie. De film is vanaf 20 oktober in de bioscoop te zien. Tijdens de Wereldhavendagen begin september is er een voorvertoning.

Hoe trotseren de dieren de uitdagingen die hun leefgebied meebrengt? De voice-over is van oud-nieuwslezer Sacha de Boer. Zij neemt de kijkers van Wild Port of Europe mee in het onverwachte verhaal van egels, kleine mantelmeeuwen, exotische wolhandkrabben en andere dieren die leven in het grootste en drukste havengebied van Europa. De muziek in de film is van de hand van trompettist en componist Eric Vloeimans.

Zeehonden op de Maasvlakte. (beeld uit Wild Port of Europe)

Niet verwacht

Berents, regisseur en eerste cameraman: “Voordat we deze eigen film maakten, waren we de afgelopen jaren betrokken bij andere bekende natuurfilms. Daarbij leverden we veel van het lastige camerawerk op onmogelijke plekken, zoals in het riool, of pikdonkere kerkzolders en spouwmuren. Ook voor het noodzakelijke engelengeduld werden we ingehuurd, want alleen daarmee maak je unieke beelden.”

Hij vervolgt: “Bij het maken van Wild Port of Europe werden we volledig verrast door de natuurlijke rijkdom in de havens en industrie, een plek waar ook wij dat helemaal niet hadden verwacht. Want zolang je het niet zelf met eigen ogen ziet, denk je dat natuur en industrie elkaar uitsluiten. Bij nadere beschouwing bleek dat niet het geval te zijn.”

Willem Berends in actie.

Spectaculair

“Daar kwam bij dat – gezien door de bril van een filmmaker – het industriële landschap spectaculair surrealistisch is. Zo zag je de haven nog nooit. We hebben een film gemaakt vanuit de beleefwereld van planten en dieren. In Wild Port of Europe vind je het zoet en het zuur. Ongepolijst en zelfs havenoverstijgend: zwerfafval, verkeerslachtoffers, weersextremen. We gaan het niet uit de weg. Het is niet vingerwijzend, maar we laten de kijker wel een beetje in de spiegel kijken.”

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -