- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsZeeland start meldpunt voor problemen met ligplaatsen en voorzieningen

Zeeland start meldpunt voor problemen met ligplaatsen en voorzieningen

- Advertentie -

Delen

Provincie Zeeland heeft een digitaal meldpunt geopend voor binnenvaartschippers. Daar kunnen zij problemen met ligplaatsen en voorzieningen doorgeven.

Het Meldpunt voorzieningen binnenvaart is op 13 december van start gegaan. Daarmee wil de provincie een goed beeld krijgen van de kwaliteit en beschikbaarheid van de ligplaatsen- en voorzieningen in Zeeland. “De binnenvaartsector geeft regelmatig aan dat de kwaliteit van ligplaatsvoorzieningen in Zeeland onvoldoende is. Uit recent onderzoek is gebleken dat op piekmomenten onvoldoende ligplaatsen beschikbaar zijn en verwacht wordt dat er in de toekomst een tekort aan ligplaatsen zal ontstaan”, legt Provincie Zeeland uit op de eigen website. “Om de problematiek in kaart te brengen is een meldpunt ingericht.”

Haven- en vaarwegbeheerders

De binnenvaart is van grote betekenis voor Zeeland, aldus de provincie. Meer dan 50 procent van de goederen die van- of naar Zeeland vervoerd worden, gaan per binnenvaartschip. “Goede faciliteiten voor de binnenvaartsector, zoals aanlegsteigers en stroomvoorzieningen, zijn daarbij essentieel.”

Zelf is Provincie Zeeland verantwoordelijk voor het Kanaal door Walcheren. Maar de andere vaarwegen, havens en bijbehorende voorzieningen worden beheerd door verschillende eigenaren.

Knelpunten doorgeven

Gedeputeerde Harry van der Maas, met onder meer infrastructuur en mobiliteit in zijn portefeuille, zegt: “De problemen in de binnenvaartsector hebben de afgelopen jaren te weinig aandacht gekregen, terwijl vervoer over water enorm belangrijk is. Door het inrichten van het meldpunt kunnen we de binnenvaartschippers helpen. Ik roep schippers op de knelpunten door te geven, zodat we ze kunnen oplossen.”

De provincie gaat de meldingen bundelen en bespreken met de verantwoordelijke haven- en vaarwegbeheerders. Per kwartaal komt er een rapportage van de situatie op ligplaatsengebied.

Kennis- en innovatienetwerk

Naast het meldpunt gaat de provincie kijken naar andere mogelijkheden om de kwaliteit van de voorzieningen in Zeeland te verbeteren. Zo wordt in 2023 aanvullend marktonderzoek uitgevoerd en wordt gekeken of er in Zeeland beter aangesloten kan worden op landelijke informatiesystemen, zoals het Binnenvaart Ligplaats Informatie Systeem BLIS. Ook komt er een kennis- en innovatienetwerk met daarin brancheorganisaties, havenbedrijven en havenbeheerders. “Binnen dat netwerk kunnen de kansen en uitdagingen over dit thema besproken worden”, aldus de provincie.

Lees in de Binnenvaartkrant van 20 december een exclusief interview met gedeputeerde Harry van der Maas.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -