Werkbezoeken in de binnenvaart

0

Enige tijd geleden stond in een vakblad een artikel van professor Wim de Vries van de Universiteit van Wageningen over de uitstoot van stikstof, mede in relatie tot de binnenvaart. Wim de Vries is hoogleraar op het gebied van ‘Integrale stikstof effect analyse’ bij Wageningen University and Research.

De publicatie was aanleiding voor het BVB om hem eens uit te nodigen voor een werkbezoek aan de binnenvaart om hem een kijkje in de keuken van de binnenvaart te geven en hem meer te vertellen over de vergroeningsinitiatieven die in de sector gedaan worden.

Het BVB vond Sendo Shipping bereid hem aan boord van hun nieuwste schip, de Sendo Nave, te ontvangen. Sendo Shipping is een van de koplopers in innovatie en vergroening in de binnenvaart. Vrijdag 17 juli voer De Vries een paar uur mee aan boord.

Finn Kortman, beleidsmedewerker Smart Shipping en Digitalisering Binnenvaart bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, heeft 22 juli na bemiddeling van het BVB meegevaren met Remco Pikaart van Shipping Factory.

Shipping Factory is koploper op het gebied van smart shipping en semi-autonoom varen en Remco kon zodoende veel vertellen over hoe dit in de praktijk aan boord mogelijk is.

Vandaag (dinsdag 28 juli) brengt ook Kees van der Burg, directeur-generaal Mobiliteit bij het minis­terie van Infrastructuur en Waterstaat, een bezoek aan de binnenvaart. De start is bij overslagbedrijf EMO in de Rotter­damse haven; vervolgens zal meneer Van der Burg aan boord gaan bij een nabijgelegen binnenschip om een kijkje aan boord te nemen.

Port Stories 2020

Zoals bekend zullen de Wereldhavendagen dit jaar geen doorgang vinden zoals gebruikelijk. Hiervoor in de plaats wordt Port Stories georganiseerd. Het BVB is als ‘Vriend van de Wereldhavendagen’ betrokken bij dit initiatief en neemt deel aan het educatieprogramma ‘De haven komt naar je toe’ vanaf 4 september en Digital Port Day op 5 september.

Nu scholieren niet naar het evenement kunnen komen, komt de haven naar de scholen toe. Ook het BVB zal dit doen: op 4 september en 10 september geven we gastlessen over de binnenvaart. Ook verspreiden we divers voorlichtingsmateriaal om de binnenvaart in de klassen te brengen. Dit programma is gericht op basis- en voortgezet onderwijs.

Zaterdag 5 september is het Digital Port Day. Met historische beelden en acties is er volop aandacht voor de haven in al zijn facetten. De organisatoren brengen die dag de haven bij het publiek thuis! Via de website en social media-kanalen laten ze de historie van het evenement zien, blikken ze vooruit en tonen ze activiteiten in de haven en op zee. Ook het BVB draagt hieraan bij door film- en beeldmateriaal in te zenden over de binnenvaart.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.