Symptomen

0

Hoera, het nieuwe kabinet lost het klimaatprobleem op. Er komt een klimaatminister. Jesse Klaver verbijt zich want nu mag straks D66 de eer opeisen als de wind gaat liggen in het Carïbisch gebied. Gebeurt niet hoor, dit kabinet wil het klimaatprobleem helemaal niet oplossen. Er komt een klimaatminister omdat ze anders niet genoeg ministersposten hebben om eerlijk te verdelen tussen de Bende van Vier.

Voor hetzelfde geld (bij wijze van spreken dan) had er een binnenvaartminister kunnen worden aangesteld. Dat zou zinvoller zijn geweest. De binnenvaart heeft de toekomst, dus daar kun je wat mee. Als we hadden willen voorkomen wat er nu met het klimaat gebeurt, had er wereldwijd een (zeer machtige) klimaatminister moeten worden aangesteld in de jaren 50 van de vorige eeuw.

De klimaatveranderingen zijn niet te stoppen en nu moeten de imperialisten van een paar eeuwen terug geld steken in de wederopbouw van hun voormalige koloniën waar de ene orkaan de andere verdringt. Daar zal het echter echt niet bij blijven. Dat tijden veranderen is van alle tijden, maar het gaat nu wel erg hard.

Tegenhouden kunnen we de veranderingen van het klimaat niet meer, we kunnen ons beter schrap zetten. Al onze dierbare spulletjes flink verankeren, stevig en waterdicht maken en vooral de dijken en de duinen verhogen (beun- en baggerschepen bouwen!). En niet alleen het water staat ons straks aan de lippen. De vluchtelingenstroom van de afgelopen jaren was nog maar een voorproefje van de complete volksverhuizingen die ons te wachten staan.

Dus we schakelen over op symptoombestrijding nu we zien dat de oorzaak wegnemen niet echt meer zal lukken. Zoals we betonnen blokken in winkelstraten zetten om te voorkomen dat zielige, misleide jongens ons de zoveelste tragedie bezorgen, in plaats van dat we hun ‘zingevers’, die akelige mannetjes die ons onze vrijheid niet gunnen, aanpakken. Je moet de zonzijde blijven zien: door de ingrijpende klimaatveranderingen zullen deze aandachttrekkers minder aandacht trekken.

Dat klinkt wel erg laissez-faire (laat maar gebeuren) en je zou bijna gaan denken dat de LNG-schepen, alle hybride varianten en de toekomstige generatie nul-emissie-schepen verspilde energie zouden zijn. Dat is niet terecht. Het blijven net als de elektrische auto’s schitterende voorbeelden van hoe we anders tegen

energie aan zijn gaan kijken en je hoopt natuurlijk dat hier een olievlekwerking van uitgaat (vergeef me deze leuk ironische uitdrukking) en we straks wereldwijd alles met natuur-, klimaat- en milieuvriendelijk aangedreven vaar- en voertuigen de volksverhuizingen outilleren.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.