Waterkracht-uitvinding maakt kans op innovatieprijs

0

De Oryon Watermill is genomineerd voor de Rabobank Herman Wijffels Innovatieprijs 2013. De duurzame energieopwekker op basis van waterkracht is een ontwerp van Jaap Ory. De innovatieprijs wordt op 7 november in Utrecht uitgereikt. Er zijn dertien inzendingen (uit 743) genomineerd.

 

In de Rijn bij Tolkamer wekt een Oryon Watermill duurzame energie op. 

Ory (57) bedacht een 100 procent groene, visvriendelijke waterkrachtinnovatie die geschikt is voor laagverval (delta)gebieden met een vrije stroming van minimaal 1 m/sec. Het gaat om een nieuwe, gepatenteerde techniek: nog niet eerder kon volgens de uitvinder met een dergelijke waterkrachtinstallatie zo veel rendement behaald worden uit vrije waterstromen. De vinding kan geheel onder water worden geïnstalleerd, wat hem ook geschikt zou maken voor drukke vaarroutes.

Ory vroeg wereldwijd patent aan en bouwde een prototype. Nadat de techniek met tests en ingenieursrapportages bewezen was, vond hij in Dolf Pasman (41), eigenaar van een maakfabriek in Baak, een medepionier om de Oryon Watermill op de markt te brengen. Samen richtten zij in 2012 Deepwater-Energy BV op en in samenwerking met partner Siemens is de 100 procent groene Oryon Watermill inmiddels klaar voor de markt.

Een jury bepaalt wie de Innovatieprijs wint. Er is ook een publieksprijs van 5.000 euro. Stemmen kan op www.stemhwi2013.nl/stemmen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.