Bij dijkversterkingen worden miljoenen over de balk gegooid. Dat stelt de Vereniging van Waterbouwers. “Door inefficiënte werkwijzen en een gebrek aan besluitvorming gaat niet alleen geld verloren, maar ook veel tijd, energie en menskracht”, stelt voorzitter Femke Zevenbergen. Dit speelt zowel in de voorbereidingsfase als bij de realisatie van dijkversterkingsprojecten.
De Vereniging van Waterbouwers pleit voor structurele veranderingen. “Daarom hebben we in onze vandaag gepubliceerde notitie Uitvoeringsversnellers vijf maatregelen uitgewerkt. Met praktijkvoorbeelden laten we zien waar er op korte termijn besparingen gerealiseerd kunnen worden”, aldus Zevenbergen.
Inefficiëntie en verspilling
In de notitie wijzen de Waterbouwers op het ontbreken van centrale regie. “Het beeld bestaat dat het Hoogwaterbeschermingsprogramma gaat over de waterveiligheidsopgave, maar in feite ligt dit mandaat versnipperd bij de waterschappen. Ieder waterschap heeft zo zijn eigen prioriteiten, expertises en handelswijzen, dus van een uniforme, doelgerichte aanpak is geen sprake”, stelt de vereniging.
Dat zorgt voor wisselende marktbenaderingen en samenwerkingen met de markt en dat leidt zowel bij opdrachtgever als opdrachtnemer voor inefficiëntie en verspilling.
Tweede Kamer
Woensdag 26 maart behandelt de Tweede Kamer onder meer het tekort aan financiële middelen voor de waterveiligheidsopgave. “We gaan ervan uit dat deze handreiking vanuit de markt, die overigens al op diverse projecten in de praktijk is toegepast, op brede steun vanuit politiek Den Haag kan rekenen.” Aldus Zevenbergen.
“Uiteindelijk zal iedereen die betrokken is bij de waterveiligheidsopgave erkennen dat de tendens van een almaar oplopende doorlooptijd – inmiddels 8,5 jaar – moet worden doorbroken. Dat kan alleen door samen te werken op basis van vertrouwen en te stoppen met eindeloos polderen en geschuif met papier.”