Voor vol

0

Nu ‘onze’ vrouwen met voetbal en wielrennen de mannen ver achter zich laten, mag de binnenvaart niet achterblijven. “Dat het een moderne sector is en niet alleen een mannenbolwerk. Dat de vrouw aan boord niet alleen maar koekjes staat te bakken.” Dit is woordelijk overgenomen uit een interview in Weekblad Schuttevaer met Kamerlid en oud-Greenpeace-directeur Liesbeth van Tongeren. Van Tongeren zegt dat vrouwen in de binnenvaart moeten vloggen over successen uit het verleden. Ze hebben dus over de toekomst niets te melden.

Volgens Van Tongeren zijn vrouwen veel duurzamer. Ik zie dan beelden van de Drie Dwaze Dagen bij de Bijenkorf als de deuren net opengaan. Het is maar net wat je onder duurzaam verstaat. Vrouwen worden inderdaad gemiddeld ouder dan mannen.

In deze tijd van genderneutrale kleding bij de Hema staat voor je het weet een groepje dames in driedelig kostuum op het bordes met de koning, weliswaar een man maar met drie dochters en een vrouw die thuis de genderneutrale broek aan heeft.

De binnenvaart een mannenbolwerk? Make no mistake. De Europese binnenvaartclubs worden beide door een vrouw geleid. Hoezo koekjes bakken? 75 procent van het bestuur van de ASV is vrouw. Die trekken ten strijde tegen de minister van Infrastructuur en Milieu, ook al een vrouw, maar wel een gemene. Ze laat de kleine binnenvaart kapotgaan en wil af van de papa-mama-bedrijven. Of alleen van de papa’s?

Hebben mannen dan nooit iets goed gedaan? Nou, het waren mannen die besloten dat vrouwen kiesrecht kregen. Dat gebeurde na de Eerste Wereldoorlog. Nadat vrouwen mee hadden gewerkt in de oorlogsindustrie, werden ze voor vol aan gezien. Elk nadeel heb se voordeel, zou Cruijff hebben gezegd.

Sorry, ik was nogal flabbergasted bij dat interview met het GroenLinks-Kamerlid. Ze had prachtige oneliners, waar je (als man zijnde) zelf nooit op zou komen. “De binnenvaart moet de leegvaart verder beperken.”

Dat krijg je ervan als je het vervoer aan mannen overlaat. Die koekenbakkers varen met lege schepen. Dat nou nooit iemand erop is gekomen om lading in dat lege schip te kiepen. Ze heeft ook bedacht dat je op moet houden lege containers te vervoeren. Neem dan tenminste een opvouwbare container, zodat je er meer in een keer mee kunt nemen. Honderden ingenieurs, uitvinders en succesvolle vervoers­ondernemers slaan zich voor het hoofd. Nooit aan gedacht natuurlijk.

Gelukkig zegt Van Tongeren (in het interview) niet dat de schippers meer moeten gaan samenwerken. Dan was ik er toch echt voorstander van geworden om sommige vrouwen het passief kiesrecht te ontnemen.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.