- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsVlaams parlement vraagt brede stimulering binnenvaart

Vlaams parlement vraagt brede stimulering binnenvaart

- Advertentie -

Delen

In een resolutie vraagt het Vlaams parlement de Vlaamse regering de binnenvaart breed te steunen door te investeren in infrastructuur, opleidingen en de vergroening van de vloot. Zaken die tijdens de zesde staatshervorming door de mazen van het net zijn geglipt, moeten volgens de parlementsleden dringend worden aangepakt.

De parlementsleden willen door het bevorderen van de binnenvaart de verkeersdruk op het wegennet in Vlaanderen omlaaghalen. Het Federaal Planbureau verwacht dat het goederenvervoer in België tot 2030 verder gaat groeien met ruim 44 procent. De vaarwegen hebben nog veel onbenutte capaciteit, en bovendien is zo’n 80 procent van de bedrijven in Vlaanderen gevestigd op minder dan 10 kilometer van een bevaarbare rivier of kanaal.

 

Infrastructuur

Met de resolutie ondersteunt het parlement het binnenvaartbeleid van de Vlaamse minister van Mobiliteit, Ben Weyts, die met tal van initiatieven de vaarwegen als vervoersweg aantrekkelijker probeert te maken. Daaronder investeringen in infrastructuur, onbemand varen en palletvervoer.

De parlementsleden vragen ervoor te zorgen dat projecten in het kader van Seine-Schelde en de verhoging van bruggen over het Albertkanaal tijdig worden afgewerkt.

 

Examens, patenten en certificaten

Knelpunten bij onder meer de afhandeling van examens, de afgifte van patenten en certificaten en inspecties moeten volgens het parlement versneld worden aangepakt. Het gaat om bevoegdheden die Vlaanderen in het kader van de zesde staatshervorming heeft overgenomen van de federale overheid. Bepaalde zaken, waaronder scheepsmetingen, zijn echter nog steeds een bevoegdheid van het federale niveau terwijl de binnenvaart voor de rest bij de regio’s hoort. Dat moet uitgeklaard worden.

De parlementsleden beschouwen hun resolutie als een akte van vertrouwen in de binnenvaartsector. Ze vragen ondersteuning voor de binnenvaartondernemers, zodat deze kunnen investeren in eigentijds, duurzaam materiaal en materieel. Opleidingen moeten worden geënt op de uitdagingen van de 21e eeuw.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -