Vrijdag 9 augustus opent de Nijmeegse wethouder Henk Beerten in museum De Stratemakerstoren een tentoonstelling over riviervisserij in de Waal. De expositie vertelt de geschiedenis van de beroepsvisserij bij Nijmegen, een bedrijfstak die ooit bloeide, maar in de vorige eeuw verdwenen is.
‘Vissen in de Waal’ voert bezoekers met zevenmijlslaarzen door meer dan 2000 jaar geschiedenis van de riviervisserij in en om de oudste stad van Nederland en laat zien hoe de plaatselijke beroepsvissers hun moeizame bestaan leidden. De foto’s, filmbeelden, teksten en voorwerpen geven bovendien een indruk van het belang van riviervis bij de voedselvoorziening van de stad en de ommelanden.
De vissers gebruikten vaktaal die ons nu vreemd in de oren klinkt: zo was een ‘ankerkuil’ een type visnet, en moest een ‘prikkenbijter’ rivierprikken doodbijten: kleine vissen die als aas werden gebruikt en waarvan het bloed naar het schijnt een afschuwelijke smaak heeft.
Boek
Bij de expositie is een boekje verschenen: Slapen in de ankerkuil. De auteurs Clemens Verhoeven en Frank Antonie van Alphen vertellen daarin de geschiedenis van de beroepsvisserij en laten de laatste ooggetuigen van deze verdwenen bedrijfstak aan het woord.
De expositie duurt tot en met 2 maart 2014. Museum De Stratemakerstoren bevindt zich aan de Waalkade 83-84 in Nijmegen.