Vijf op een rij in het Yangtzekanaal

0

Maasvlakte 2 begint zich meer en meer te ontwikkelen en dat levert de nodige reuring op. De vaarweg ernaartoe is het Yangtzekanaal. Dat is, ondanks de megacontainer­schepen aan de noordzijde bij Euromax, breed genoeg.

Zo te zien is het een drukte van belang, waarmee de dynamiek van de Rotterdamse haven eens temeer wordt geschetst. Uitgaand twee feeders die net zijn vertrokken van de Euromax-terminal, gevolgd door de half geladen tanker Patroclus die, ontmeerd van de
Palen 90, nog een sleepboot in de zij heeft. Op de voorgrond de snelle loodstender Orion, die vertrokken is uit de Pistoolhaven. Het geheel wordt gecomplementeerd door de RPA 14, die met gezwinde spoed ergens op afstuift.

De patrouillevaartuigen van de Rotterdam Port Authority zijn de ogen en oren in het havenveld. Ze hebben getrainde 24/7-bemanningen en zijn voorzien van de modernste apparatuur, waaronder niet in het minst brandblusapparatuur met grote pompcapaciteit.

De Orion dient hoofdzakelijk voor het vervoer van loodsen van en naar de loodsboten op het loodsstation. De tender kan dat met een snelheid van 28,1 knopen en dat is 52 kilometer per uur.

De feeders gaan doorgaans de helft minder snel, hoewel de Energizer met 7400 kW wat meer vermogen heeft dan de Ice Runner met 7200. De laatste is van Bockspiegel in Emden en gaat onder de goedkope vlag van Antigua & Barbuda naar Aalborg. Capaciteit is 700 TEU.

De Energizer kan er 50 meer meenemen en vaart onder Nederlandse vlag. JR Shipping in Harlingen voert het management. JR is afgeleid van Jan Reier Arends, een van de eigenaren. De feeder vaart het water van Rotterdam dun, want van Euromax ging ze via de Beatrixhaven (RST) en de Waalhaven (Uniport) naar Oslo.

tekst: Cees de Keijzer
fotografie: Arjan Elmendorp

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.