- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsVijf jubilea voor aalmoezenier Bernhard van Welzenes

Vijf jubilea voor aalmoezenier Bernhard van Welzenes

- Advertentie -

Delen

Vandaag (25 mei) is aalmoezenier Bernhard van Welzenes jarig. Maar er valt veel meer te vieren. Vijf jubilea vallen samen. Dat wordt op Tweede Pinksterdag (6 juni) op passende wijze gevierd in de Nijmeegse Waalhaven.

De Salesiaan aalmoezenier Welzenes viert vijfvoudig feest: zijn gouden priesterjubileum, zijn 50-jarig directeurschap van het Katholiek Sociaal en Cultureel Centrum, het gouden jubileum van het katholieke schipperswerk, het 45-jarig bestaan van de binnenvaartparochie en is de Jos Vranken in de Nijmeegse Waalhaven ook nog eens 35 jaar kerkschip. De dag wordt extra feestelijk door de presentatie van jubileumboek Onderweg in de Toekomst (50 jaar sociaal-pastoraal werk).

De Nijmeegse schrijver en journalist Hans Jacobs maakte er een ode van. “Aan de sprankelende gemeenschap van schippers, kermismensen en circusmensen onder geestelijke leiding van hun aalmoezenier Bernhard van Welzenes”, aldus het KSCC in de aankondiging.

Bezielend

Op het ‘superfeest’ staat centraal waar het bij de jubilaris en de feestvierende instellingen om draait: de trekkende bevolking, de binnenvaartschippers, de mensen van de kermis, van het circus. Ze zijn altijd onderweg… met goederen, vertier en entertainment. “Gelukkig zijn ze niet alleen op pad”, aldus het KSCC dat een veilige haven is voor sociale en pastorale zorg. “Een rustpunt in deze bizarre altijd maar voortjagende wereld. Een veilige plek om uit te huilen, verdriet te verwerken, om troost te vinden in geloof. Maar ook een plek van vreugde, waar huwelijken worden gesloten, kinderen worden gedoopt. Een veilig schip in de woelige wereld van vandaag en zeker voor de toekomst. Al vijftig jaar onder de bezielende directeur en aalmoezenier Bernhard van Welzenes.”

Altijd thuis

De vandaag 81 jaar geworden jubilerende priester is nog helemaal bij de tijd. Hij is thuis in de wereld van social media en de zondagse mis gaat via een live stream de wereld rond, voorafgegaan door een wekelijkse podcast.
Hij kijkt niet om, maar vooruit. Het hele jaar is hij onder zijn parochianen: de schippers, de mensen van de kermis, het circus. Elk jaar zit hij zo’n 80.000 kilometer in de auto, hij gaat aan boord bij schippers, zegent schepen en kermissen, drinkt koffie in de woonwagens, doopt circuskinderen in de piste, bezoekt en steunt zieken.
En dan vindt hij ook nog tijd en energie om jaarlijks 50.000 kilometer te vliegen, onder meer naar het Vaticaan in Rome, naar Monaco waar hij kind aan huis is bij de prinselijke familie, of om een bijeenkomst van de rijdende school internationaal te promoten.
Immer onderweg, maar toch altijd thuis voor diegenen die nooit thuis kunnen zijn. Een mens onder de mensen.

Tweede Pinksterdag

Op Tweede Pinksterdag is Bernhard van Welzenes ‘gewoon’ in Nijmegen. Die dag staat hij stil bij de jubilea met om 11.00 uur een feestelijke (openlucht) eucharistieviering pal voor het jarige kerkschip. Dan ook krijgt bisschop Ad van Luyn het eerste exemplaar van het jubileumboek aangeboden.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -