- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsWandelgids toont schoonheid van ruige havengebieden

Wandelgids toont schoonheid van ruige havengebieden

- Advertentie -

Delen

“Havens zijn geen voor de hand liggende wandelgebieden. Maar de ruige en ongepolijste kanten maken ze juist aantrekkelijk.” Dat zei Kees Volkers bij de presentatie van het boek Wandelen in Havensteden.

Kees Volkers is geograaf, hij schreef al acht wandelgidsen. Deze haveneditie maakte hij samen met zijn broer Hans en dat is niet vreemd: die werkt namelijk als voorlichter bij Havenbedrijf Rotterdam. Zijn standplaats is FutureLand, het publiekscentrum voor Maasvlakte 2. Daar vond op 13 mei ook de presentatie van het boek plaats.

Gids voor liefhebbers

De Rotterdamse wandeling gaat overigens niet naar de Maasvlakte. “Te ver weg”, verklaarde Hans. De afstanden tussen de Rotterdamse havens zijn te groot. Hans en Kees beginnen aan de Leuvehaven en lopen via de Maastunnel naar de Waalhaven en Heijplaat. Daarmee kunnen ze ook aandacht besteden aan de ontwikkeling van de haven: de uitbreiding, de schaalvergroting en de verplaatsing naar het westen. “Dat doen we in alle negen havens: van binnen naar buiten, naar de randen, naar de nieuwe havens.

“Het is een gids voor liefhebbers”, aldus Kees. “Havensteden hebben iets tweeslachtigs: ze zijn afstotend en aantrekkelijk.” Iemand noemde IJmuiden op internet ‘spuugmooi’ en dat is volgens hem een toepasselijke typering. “Heel veel mensen weten ook niet hoe mooi de oude havens van Dordrecht zijn.”

“Weg met de saaie bospaden”

De broers wandelden door negen Nederlandse havensteden en maakten een verrassende en informatieve wandelgids. In negen historische havenwandelingen, in lengte variërend van 8 tot 13 kilometer, nemen ze lezers mee naar Nederlandse zeehavens: van Delfzijl tot Vlissingen. Van vergane glorie tot bruisend havenleven: soms rauw en ongepolijst, soms verstild en lieflijk, maar altijd schilderachtig. “

Weg met de saaie bospaden!”, schrijft de in Wandelgidsen gespecialiseerde Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. “Dit is voor wandelaars die houden van uitwaaien, het gekrijs van meeuwen, de geur van zeewater en stookolie, het schuren van scheepsstaal langs kademuren, van struinen door havenbuurten, van dijken en sluizen, strand- en zeegezichten, van haring en kibbeling en een stukje Atlantikwall toe. En: je komt nog eens ergens!”

Goede buur

De gids is mede mogelijk gemaakt door gemeente Den Helder, Groningen Seaports, North Sea Port, Port of Harlingen en Podium Projectcommunicatie en het Deltaport Donatiefonds. Namens die laatste stichting nam Bas Janssen van de Rotterdamse havenondernemersvereniging Deltalinqs, het eerste exemplaar van Wandelen in havensteden in ontvangst. Hij vertelde dat het boek kan helpen om de havens beter in beeld te brengen bij de bevolking. “Er zijn grote veranderingen aan de gang: digitalisering, energie- en grondstoffentransitie, de vergrijzing. Mensen zijn trots op hun haven, maar pas op: dat kan kantelen. Dat zie je met de hoogovens in IJmuiden: door de gezondheidsissues is hun license to operate van de klif gevallen. Het is heel belangrijk om het vertrouwen te houden van je omgeving. Daarvoor moet je laten zien wat er in de haven gebeurt. Wij willen een goede buur zijn.”

Stamceldonoren

De auteurs en de uitgever doneren per verkocht boek een euro aan Matchis, het Nederlands centrum voor stamceldonoren. Hans onderging zelf enkele jaren terug een stamceltransplantatie. Samen met zijn broer overhandigde hij een cheque ter waarde van 1500 euro aan Frans Paymans. De oud-voetballer van NEC – die ook zijn leven te danken heeft aan een stamceltransplantatie – is ambassadeur van Stichting Matchis.

De wandelgids is voor 16,95 euro te koop in de boekenwinkel en op de website van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -