Verbod op productieprocessen aan boord zeeschepen

0

Vanaf 1 januari 2014 geldt een wereldwijd verbod op productieprocessen aan boord van zeeschepen tijdens de zeereis. Vanaf die datum is het niet meer toegestaan om aan boord van zeeschepen opzettelijk twee verschillende ladingen of een lading met een andere substantie bij elkaar brengen waarbij een chemische reactie ontstaat.

Op voorstel van Nederland is tijdens de zitting van het Maritieme Veiligheidscomité in Londen besloten om dit verbod mondiaal in te voeren. De Internationale Maritieme Organisatie (IMO) neemt dit verbod op in het Internationale Verdrag voor de beveiliging van mensenlevens op zee (SOLAS). Landen die zijn aangesloten bij dit verdrag kunnen hierdoor vanaf 1 januari 2014 optreden tegen schepen onder hun vlag aan boord waarvan op zee een productieproces heeft plaatsgevonden.

Probo Koala
Aanleiding voor het voorstel van Nederland was het incident met de Probo Koala in 2006. Dat schip voerde productieprocessen aan boord uit waarbij afvalstoffen ontstonden. De afgifte van dit giftige afval leidde vervolgens tot internationale discussies over productieprocessen aan boord van zeeschepen.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.