Verbinding in Noord-Holland

0

De bijeenkomst ‘De Kracht van Verbinden’ op 12 februari organiseerde het BVB samen met Noord West Connect, Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord, afdeling Noord-Holland van Koninklijke BLN-Schuttevaer en de Provincie Noord-Holland.  Verladers, logistiek dienstverleners en transporteurs uit Noord-Holland werden met elkaar in contact gebracht om te kijken of er in de regio een verbinding te maken is tussen diverse ladingstromen. En hoe toepasselijk was het om dit te doen op de locatie waar vroeger letterlijk verbindingen tot stand werden gebracht: in de oude PTT-telefooncentrale in Alkmaar, nu evenementenlocatie Miss Bell.

Het bundelen van ladingstromen van verschillende verladers kan leiden tot forse besparingen op transportkosten en CO2-uitstoot. Het belangrijkste doel van de bijeenkomst was daarom het samenbrengen van de diverse partijen en het in kaart brengen van de im- en exportstromen van, naar en door de regio.

Na een plenair deel met uitleg, toelichting en praktijkvoorbeelden werd de groep opgesplitst in thematafels. Daar werd vervolgens ingezoomd op de stromen en gezocht naar een mogelijke verbinding tussen partijen. Exportstromen naar een bepaald gebied konden gekoppeld worden aan importstromen van andere bedrijven en omgekeerd. Hoe hoger het volume, des te gunstiger kan de frequentie zijn.

De eerste verkennende contacten zijn gelegd. Die kunnen nu verder worden uitgewerkt. Het BVB was nauw betrokken bij de bundeling van stromen die mogelijk naar het water verplaatst kunnen worden. Potentiële business cases zullen later verder opgevolgd worden.
Met een afsluitende netwerkborrel werd nog laagdrempelig nagepraat.

 

Beroepenfeest On Stage

Op maandag 4 februari vond het beroepenfeest ‘Alblasserwaard On Stage’ plaats in Sliedrecht. On Stage is een landelijk evenement waar vmbo-leerlingen direct en laagdrempelig in contact treden met beroepsbeoefenaren.

Namens de binnenvaart was Koninklijke BLN-Schuttevaer aanwezig om de beroepen matroos en binnenvaartschipper te vertegenwoordigen. Het BVB is betrokken bij de verdere organisatie. Aan het Beroepenfeest is altijd een Doe Dag-verbonden. Jongeren die op het Beroepenfeest interesse toonden in het beroep matroos, konden dat aangeven en worden dan uitgenodigd een dagdeel daadwerkelijk kennis te maken met het beroep in de praktijk.

De binnenvaart had maar liefst vijf matches met leerlingen die hebben aangegeven dat ze interesse hebben in het beroep. Het BVB gaat nu een leuk en interessant programma samenstellen voor deze vijf leerlingen, het liefst door mee te varen aan boord van een schip, om hen een idee te geven van het leven en werken aan boord. Deze Doe Dag vindt plaats op 19 februari.

 

Open dagen

Afgelopen weekend vonden de open dagen van het Nova College plaats. Het BVB was aanwezig in zowel IJmuiden als Harlingen om de binnenvaart daar in de kijker te spelen. Samen met werkgevers in de binnenvaart hebben we oriënteerders een goed en duidelijk beeld gegeven van binnenvaart in het algemeen: wat het is om te werken aan boord, wat de binnenvaart voor carrièrekansen biedt en welke opleidingen en routes ze kunnen volgen. Zo hopen we weer bijgedragen te hebben aan een grotere instroom in Noord-Nederland.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.