- Advertentie -
- Advertentie -
HomeRubriekEconomie

Economie

- Advertentie -

Delen

27 jaar geleden verwees de gemeenteraad van Rotterdam het plan voor de bochtafsnijding in de Schie bij Overschie naar de bureaulade omdat het geen prioriteit had. En nu is het toch gebeurd. In een democratie malen molens langzaam want alle belangen en belangetjes moeten mee­wegen. In Overschie zijn die belan­gen nog wel te overzien. Dat ligt een tikkie anders bij een wereldwijd probleem als de opwarming van de aarde.

Gek genoeg is een vette meerderheid het erover eens dat we moeten voorkomen dat de mensheid uitdroogt, bevriest, verdrinkt, verhongert of zo doordat het klimaat minder aantrekkelijk wordt voor ons mensen. Er zijn twee soorten mensen die daar niet warm voor lopen: de klimaatsceptici (zij die ontkennen dat er wat aan de hand is of zeggen dat we daar geen invloed op hebben) en de mensen die vinden dat het toch al te laat is en dat we Gods water over Gods akker moeten laten lopen.

Gelukkig vindt een meerderheid wél dat de klimaatspijbelaars een betere toekomst moeten hebben. Betere toe­­komst? Hebben deze kinderen eigenlijk wel enig besef van hoe goed ze het nu hebben? Nee natuur­lijk niet, ze zijn niks anders gewend. Daarom dat luide, leuke, ludieke protest. Ze hebben begrepen dat hen een hoop ellende staat te wachten als het klimaat gekke dingen gaat doen. Het gedrag van Nederland heeft nauwelijks effect op de globale temperatuur, maar je kan als klein, rijk land wel een supermooi voorbeeld stellen en daarmee invloed uitoefenen op grotere landen. Zo zijn deze pubers kiezeltjes die uiteindelijk een landverschuiving veroorzaken. Dus ja, het heeft zin als kids hun bezorgdheid tonen, al doen ze het lachend.

Maar dan komen de belangetjes. Niet in de laatste plaats omdat de spijbelaars van gisteren de hypotheek van morgen moeten ophoesten en hun kinderen in een mooie auto naar school brengen. Die auto zal heus elektrisch zijn, hij moet wel ergens van worden betaald. Vroeg of laat stoot je je z’n neus tegen de economie. Voor de korte termijn betekent dit dat de papsen en mamsen van de klimaatkinderen meer belasting moeten betalen omdat de overheid meer geld nodig heeft voor reductie van kool­dioxide-uitstoot.

Niks ervan, dan moeten de grote bedrijven er maar voor opdraaien. Nou ja, dan betaalt de consument meer voor hun producten; dus linksom of rechtsom: je mag zelf dokken. Het klimaat krijgt pas serieus aandacht als de verandering ervan de economie
aantast. Tot die tijd winnen de gele hesjes (tegen verhoging benzineaccijns) het van de spijbelaars (geld voor klimaat).

Maar hé, je kan nu wel lekker doorvaren bij Overschie. Ook belangrijk.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -